aktivisti ljuti

Južna Koreja zabranila slanje letaka u Sjevernu Koreju

14.12.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Južna Koreja je u ponedjeljak zabranila slanje letaka protiv Pjongjanga u Sjevernu Koreju, što su aktivisti prozvali kršenjem ljudskih prava i pogrešnom strategijom zadovoljavanja sjevernokorejskog režima. Aktivističke skupine dugo vremena balonima ili rijekama šalju letke kritične prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu zbog njegovih kršenja ljudskih prava i nuklearnih ambicija.

To djelovanje razbjesnilo je Pjongjang koji je ranije ove godine od Seula zatražio da to zaustavi. Sestra sjevernokorejskog čelnika te je aktiviste nazvala „ljudskim smećem“ koje nije vrijedno da ih se tretira kao ljudska bića, prenosi agencija France Presse.

Južnokorejski parlament u ponedjeljak je donio zakon kojim se kriminaliziralo slanje letaka, USB-a ili novca u Sjevernu Koreju. Mjeru je podržalo svih 187 prisutnih zastupnika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in zagovornik je angažmana sa Sjeverom, a njegova Demokratska stranka ima apsolutnu većinu u tom tijelu s 300 zastupnika. Svi članovi konzervativne oporbene stranke Snaga naroda bojkotirali su glasanje.

Onima koji budu ulovljeni u slanju materijala u sjevernu susjedu prijeti kazna do tri godine zatvora ili do 175 tisuća kuna.

Udruge za ljudska prava odmah su najavile da će nastaviti svoj rad. „Ne prihvaćam ovo kao pravedan zakon i nastavit ću raditi što sam dosad radio: slati poruke slobode 25 milijuna ljudi preko granice“, rekao je Park Sang-Hak, čelnik Boraca za slobodnu Sjevernu Koreju.

„Sjeverna Koreja je ostala jedina zemlja na svijetu koja u potpunosti zabranjuje svojim ljudima pristup internetu“, dodao je.

Novi zakon je kritizirala i organizacija Human Rights Watch, tvrdeći da će on „kršiti slobodu izražavanja“ i pretvoriti humanitarnu aktivnost u kriminalni čin.

Čini se da je Seul „zainteresiraniji da usreći Kim Jong Una nego da njegovi građani prakticiraju svoja temeljna prava u ime svojih sjevernih susjeda“, priopćeno je iz te organizacije.