nove napetosti

Seul osudio testiranje projektila Sjeverne Koreje, traži povratak dijalogu

04.05.2022 u 11:58

Bionic
Reading

Južnokorejsko Vijeće za nacionalnu sigurnost u srijedu je oštro osudilo potez Sjeverne Koreje koja je pokusno lansirala balistički projektil te je svom sjevernom susjedu uputilo poziv za povratak dijalogu, priopćio je predsjednički ured.

Sjeverna Koreja ispalila je rano jutros balistički projektil prema moru blizu svoje istočne obale, priopćio je u srijedu glavni stožer južnokorejske vojske.

Taj je projektil preletio oko 470 kilometara do maksimalne visine od 780 kilometara, objavila je južnokorejska vojska.

Prije tjedan dana Pjongjang je poručio da će razviti svoje nuklearne snage "što je brže moguće".

Pjongjang je od početka godine lansirao više od deset pokusnih projektila, a u ožujku i interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), prvi put od 2017.

Koliko je poznato, ovo je 14. testiranje projektila ove godine i nekoliko dana prije nego će novoizabrani južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol preuzeti svoju dužnost 10. svibnja.

Združeni stožer južnokorejskih oružanih snaga (JCS) je priopćio da je projektil lansiran iz područja Pjongjanga poznatog kao Sunan. U Sunanu se nalazi i međunarodna zračna luka iz koje je, kako tvrdi Sjeverna Koreja, 24. ožujka ispaljen njezin najveći interkontinentalni balistički projektil (ICBM), Hwasong-17.

Seul poteze Pjongjanga ocjenjuje ozbiljnom prijetnjom miru i stabilnosti, ne samo na Korejskom poluotoku već i na međunarodnoj razini.

Pjongjang je u posljednje vrijeme zaredao vojne pokuse, uključujući i probno lansiranje dalekometnog raketnog projektila prvi puta od 2017.

Seul i Washington dijele mišljenje da je moguće da se ta zemlja priprema i za novi krug probnih testiranja nuklearnog oružja.