SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Šestorica heroja koji su obilježili 2013. godinu

04.12.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Priznanja za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske za 2013. godinu dodijeljena su danas na velikoj svečanosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje u zadarskome HNK šestorici hrabrih i odvažnih građana koji su - da bi spasili tuđi život - ugrozili vlastiti

'Iako imamo sustav zaštite i spašavanja koji se 24 sata na dan brine o našim građanima, postoje pojedinci koji nisu uvježbani za ovakve situacije, ali koji nam pomažu kada zatreba", rekao je ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, dodajući kako je riječ o dobrim ljudima koji nesebično stavljaju život na kocku da bi spasili tuđi život i imovinu.

Zahvaljujući nagrađenima, ali i ostalim žurnim službama, Perinić je rekao da je sigurnost hrvatski brend.

"Hrvatska je zemlja koja je odmakla na tom planu, no ne smijemo se uspavati, nego uporno unapređivati sustav", istaknuo je ravnatelj Perinić.

Dvojica danas nagrađenih - Senjanin Marko Rukavina i gradonačelnik toga grada Darko Nekić 22. svibnja ove godine na senjskoj su rivi od utapljanja spasili 54-godišnju Mariju Biondić koja je automobilom sletjela u more. Kad je vidio što se dogodilo, slučajni prolaznik Marko Rukavina odmah je skočio u more, a u pomoć mu je pritekao gradonačelnik Senja Darko Nekić.

Marko Rukavina
vozio je u kružnom toku kad je vidio automobil da pada u more. "Bez razmišljanja sam skočio u more i išao spašavati gospođu", rekao je Rukavina, kojemu je u pomoć pritekao gradonačelnik Senja Darko Nekić, koji je sve vidio s prozora svojeg ureda.

"Vidio sam sve što se dogodilo. U tom trenutku ne razmišljate ni o čemu, nego samo o tome kako nekome pomoći. Tek poslije shvatite što se dogodilo i osjećaj je savršen", rekao je senjski gradonačelnik.

Na prijevoju Dubcima, u blizini Brela, Ibrahim Asani automobilom je sletio u 60-metarsku provaliju pri čemu se onesvijestio. U pomoć mu je pritekao vozač koji je s ceste primijetio dim - inače profesionalni vatrogasac Ivo Tomaš.

"Bilo je jako opasno. Osobno, u tom trenutku ne mislite, radite makinalno", rekao je Ivo Tomaš i dodao da ga je strah osjetio tek dolje, kad je čuo kako šišti vatra, jer se bojao da automobil ne eksplodira. Također je rekao kako je lijep osjećaj spasiti nečiji život. "Tako bih volio danas-sutra, ako se takvo što meni dogodi, da i meni netko priskoči u pomoć", rekao je Tomaš.

Priznanje je danas dodijeljeno i trkačima Draženu Kordeju, Branku Barloviću i Tomislavu Brcku, koji su u veljači ove godine sudjelujući na 40-kilometarskoj utrci "Zagorje track" naišli na prometnu nesreću u kojoj je jedna žena u lošim vremenskim uvjetima automobilom sletjela u potok u blizini Kumrovca.

"Trčali smo pokraj potoka Velike Horvatske i u tom trenutku iza sebe čuli smo kočenje, slijetanje automobila i prevrtanje u kanal. Nakon nevjerice i šoka, prišli smo automobilu, a sreća da je Tomislav imao nožić pa smo uspjeli prerezati sigurnosni pojas. Došli su i mještani i pozvali su žurne službe", rekao je Branko Barlović, koji je s kolegama - kad su vidjeli da će žena biti dobro - nastavio utrku.