pravomoćna presuda

Šeparović dokazao da nije plagijator, za duševne boli dobio je 50.000 kuna, a evo što će učiniti s tim novcem

05.10.2019 u 10:01

Bionic
Reading

Umirovljeni profesor prava Vjekoslav Miličić mora predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću platiti 50.000 kuna na ime duševnih boli koje mu je zadao tvrdeći u svojoj knjizi da je Šeparović plagirao svoj doktorski rad, piše u subotu Jutarnji list

Tu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu potvrdio je Županijski sud u Varaždinu, stalna služba u Koprivnici i ona je postala pravomoćna. Međutim, konačni iznos koji će Miličić platiti svom bivšem studentu Šeparoviću penje se na više od 50.000 kuna jer mu se obračunavaju zatezne kamate i trošak parničnog postupka od 10.333,75 kuna, navodi Jutarnji list.

Temeljem pravomoćne presude Miličić o svom trošku iz prodaje mora povući i sve primjerke svoje knjige "Ćudoređe, deontologija znanstvenog rada - nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja" koju je izdao u proljeće 2016. a u kojoj je Šeparovićev doktorat naveden kao jedan od eklatantnih primjera plagijata.

Zabrana knjige je, po mišljenju suda, nužna kako bi se Šeparoviću pružila pravna zaštita jer bi se u protivnom njezinim distribuiranjem i citiranjem nastavila vrijeđati njegova osobnost. U presudi se ističe kako se zabranom knjige štiti i ugled Ustavnog suda, ističe Jutarnji list.

Miličić je Šeparovića u svojoj knjizi spomenuo samo inicijalima, a nakon što je u rujnu 2016. Jutarnji list objavio tekst o Miličićevu otkriću, Šeparović je protiv svog bivšeg profesora podnio čak dvije privatne tužbe kaznenu, u kojoj ga tereti za klevetu i parničnu u kojoj traži nematerijalnu štetu zbog povrede osobnosti.

Jutarnji navodi kako je Miličić u svojoj knjizi kao jedan od primjera plagiranja pokazao preslike nekoliko stranica Šeparovićeve disertacije obranjene 2013. te nekoliko stranica disertacije Aleksandre Korać Graovac obranjene početkom devedesetih. Iz preslike je vidljivo da su dijelovi rada Korać Graovac identični sadržaju Šeparovićeva rada. Sud je, međutim, prihvatio Šeparovićevu tvrdnju da je Miličić u svojoj knjizi manipulirao sakrivši fusnotu u kojoj se Šeparović pozvao na izvor.

I dok je građanski sud nedavno donio pravomoćnu presudu, kazneni postupak još traje. Međutim, i u kaznenom je postupku Miličić nepravomoćno proglašen krivim za klevetu, na plaćanje 14.500 kuna globe i sudske troškove, a izgubi li pravomoćno, morat će u dvjema dnevnim novinama i na jednom portalu platiti objavu presude. Nakon Miličićeve žalbe na tu presudu, spis je delegiran Županijskom sudu u Puli, a pravomoćna presuda se čeka, donosi dnevnik.

Šeparović je za Jutarnji list izjavio da Miličića nije tužio zbog novca te da će dosuđeni iznos donirati za djecu s teškoćama.