PLJUSKA OBAMI

Senat odbio financirati zatvaranje Guantanama

20.05.2009 u 21:08

Bionic
Reading

Američki Senat u srijedu je s velikom većinom glasova odbacio prijedlog administracije predsjednika Baracka Obame za izdvajanje 80 milijuna dolara za zatvaranje zatočeničkog centra u vojnoj bazi Guntanamo na Kubi, a zastupnici obiju stranaka su tražili da se prvo objavi plan premještaja 240 zatočenika

Za odbacivanje prijedloga glasovalao je 90 senatora, a samo šest ga je podržalo, što predstavlja ozbiljan udarac Obami, kojem je zatvaranje Guantanama u roku od godinu dana bila prva odluka što ju je donio po stupanju na dužnost u siječnju.

Gotovo svi demokratski senatori, koji su u većini u Senatu, kazali su u raspravi da Guantanamo treba zatvoriti, no izrazili su zabrinutost i protivljenje premiještanju zaročenika na tlo Sjedinjenih Država, posebno u njihove izborne jedinice.

Oporbeni republikanci poveli su pravu kampanju protiv "puštanja terorista na američke ulice".

"Američki zatvori su za američke građane. To su strani teroristi, zarobljeni na bojnom polju u ratu protiv terorizma", rekao je čelnik republikanske manjine Mitch McConnell.

Direktor FBI-a Robert Mueller u srijedu je upozorio Kongres da ako zatočenici Guantanama budu pušteni u SAD-u to može predstavljati unutarnju prijetnju. Mueller je tu zabrinutost izrazio u svjedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa.

Predsjednik Obama u četvrtak bi u Nacionalnom arhivu trebao održati govor o sigurnosti, u kojem će razjasniti namjere administracije u odnosu na prebacivanje zatočenika iz Guantanama, prije planiranog zatvaranja objekta u siječnju 2010.