SMJELI NAUM

Seljaci u petak blokiraju autocestu Zagreb-Goričan?!

15.08.2013 u 20:13

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo poljoprivrednika, nakon blagdanskog zatišja, širi se s istoka na sjeverozapad Hrvatske. Poljoprivrednici s varaždinskog područja u petak kreću u blokadu autoceste A4 Zagreb-Goričan, doznaje tportal od Miljenka Ivanuše, koordinatora nezadovoljnih poljoprivrednika za Varaždinsku županiju

'U petak iza deset sati namjeravamo se pridružiti prosvjedu i blokadama poljoprivrednicima naših istočnih županija. U početku očekujemo manji broj traktora na prosvjedu, možda četrdesetak, ali vjerujem kako će vrlo njihov broj brzo narasti na šezdesetak', veli Ivanuša dodajući da su razlozi zbog kojih idu u prosvjed isti kao i kod slavonskih poljoprivrednika.

Prosvjed je najavljen policiji na potezu od dvadesetak kilometara između Varaždina i Zamlake kod Ludbrega, dakle bez točnog mjesta održavanja kako bi se uspjelo u smjelom naumu: blokada autoceste A4 koja iz Zagreba prolazi kroz Zagrebačku, Varaždinsku i Međimursku županiju te se u Goričanu spaja s autocestom iz Mađarske.

U blokadi varaždinskim poljoprivrednicima mogli bi se pridružiti i nezadovoljni poljoprivrednici iz Međimurske županije koji večeras odlučuju gdje će i kada točno početi s prosvjedom.

'I mi ćemo sasvim sigurno prosvjedovati jer je katastrofalna situacija u poljoprivredni, a pogotovo za nas manje proizvođače', veli Stjepan Jurinec, koordinator nezadovoljnih međimurskih poljoprivrednika.


Kao razlog za prosvjed, osim bolje prenisku cijene za pšenicu, Jurinec navodi i isplatu preostaloga dijela poticaja za 2012., ali i ponašanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i posebice ministra financija Slavka Linića tijekom pregovora u Zagrebu.

'Ne samo da smo obmanuti od ministara i cijelog vrha kada je u pitanju isplata poticaja za prošlu godinu, nego smo bili svjedoci bahatog i prepotentnog ponašanja kakvo si ne bi smio ministar Linić dopustiti prema bilo kome, a pogotovo ne prema ljudima koji pošteno rade da bi prehranili sebe i Hrvatsku. Tko je on da nam može nama prijeti burzom, poručivati nam da možemo pomrijeti ali da ništa nećemo dobiti? To je sramotno ponašanje, a očekivali smo pregovore i neko rješenje jer mi ne tražimo milostinju, već samo poštivanje onog što je dogovoreno za prošlu godinu. Naime, poljoprivrednici su dobili 37 posto manje sredstava od obećanog, dok za poljoprivredu odlazi svega tri posto hrvatskog proračuna, a čak 40 posto proračuna EU. Stoga se ne slažemo da novaca nema', naglašava Jurinec koji smatra da bi bilo poštenije kada bi Hrvatskom upravljao MMF nego aktualna vlast.