ODBLOKIRAN PRILAZ AUTOCESTI KOD LUDBREGA

Seljaci pokušavaju blokirati granični prijelaz kod Županje

  • +3

Seljaci blokirali prilaz autocesti kod Varaždina

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

Bionic
Reading

Desetak traktora blokiralo je priključnu cestu kod čvora Ludbreg na autocesti A4 Zagreb-Goričan nešto prije 17 sati, no prilaz je ipak odblokiran nešto iza 18 sati. RTL pak javlja kako seljaci pokušavaju blokirati granični prijelaz kod Županje

Dvadesetak nezadovoljnih seljaka s ludbreškog područja stigli su još jutros s traktorima do žičane ograde uz autocestu A4 koja prolazi između Varaždina i Ludbrega. Kao i seljaci iz istočnih županija, nisu krili nezadovoljstvo i ogorčenje cijenom pšenice i isplatom poticaja.

'Još prošli tjedan ministar je tvrdio da su poticaji isplaćeni i da nam nisu ništa dužni, da bi sada ipak priznali da nisu isplatili 37 posto za prošlogodišnje poticaje. Ali, sad kad su konačno priznali da su nam dužni, vele da nemaju novac', žale se prosvjednici.

Nemaju razumijevanja ni za cijenu pšenice.

'Ne može biti u nas cijena 1,05 kuna za kilogram, a Francuskoj 1.30 ili Mađarskoj 1.20. To nema smisla. Svake godine nas muče s cijenom – te mađarska burza, pa burza ovakva onakva... sad ne znamo koja je to burza. Vjerojatno neka Todorićeva', veli prosvjednik upozoravajući da su troškovi proizvodnje porasli za 30 posto, a cijena pala za isto toliko.

Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda za Varaždinsku županiju, kaže da seljaci ne zahtijevaju gotovinu već će pristati i na mjenice samo da mogu kupiti repromaterijal.

'Za sada smo kraj autoceste, međutim, ukoliko pomaka u pregovorima neće biti ili ukoliko se nadležni uopće ne odazovu na pregovore, probit ćemo ogradu i idemo na cestu. Spremni smo na to', rekao je Ivanuša tijekom poslijepodneva.

Najava blokade autoceste A4 počela se ostvarivati oko 16.30 sati. Iako su seljaci blikirali prilaz autocesti kod Ludbrega prosvjed je prekinut nešto poslije 18 sati, a prometnica je opet otvorena za promet vozila', potvrdio je za Hinu koordinator prosvjeda za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša.

Ivanuša kaže da su poljoprivrednici iz Varaždinske županije pokazali spremnost na prosvjed, a do prekida prosvjeda je došlo jer se iščekuje odgovor premijera Zorana Milanovića, odnosno određivanje datuma sastanka premijera i predstavnika prosvjednika.

Tada se očekuje i izlazak međimurskih poljoprivrednika koji se danas ipak nisu pridružili prosvjedima. Sinoć su naime odlučili da će s traktorima izaći na prosvjed u nedjelju u 9 sati .

'Imamo dosta posla, pa nam je za prosvjed nedjelja najpogodnija. Kod južne čakovečke zaobilaznice očekujemo više od stotinu traktora. Apeliram na sve međimurske poljoprivrednike, ratare, stočare, svinjogojce i druge da nam se pridruže', veli Stjepan Jurinec koordinator nezadovoljnih poljoprivrednika za Međimursku županiju.

SELJACI MILANOVIĆU POSTAVILI ULTIMATUM

Predstavnici udruga poljoprivrednika, u čijoj organizaciji već deseti dan traju prosvjedi diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, sastali su se u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, gdje su donijeli odluku da će od 16 sati početi s blokadom svih prometnica u državi.

Zbog prosvjeda zatvoreni su:
- ulazni i izlazni kraci na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica na autocesti A 3 Bregana-Lipovac (promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod) te državne ceste:
- D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu,
- D34 u Medincima,
- D51 u Novoj Gradiški,
- D55 Županja-Orašje.

Također zbog prosvjeda na autocesti A4 Zagreb-Goričan na čvoru Ludbreg zatvoren je ulazak na autocestu, a povremeno i izlazak s autoceste. Obilazak je Podravskom magistralom (D2) ili autocestom.

'Do 18 sati dajemo rok premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje namjerava li se sastati s nama i gdje će se taj sastanak održati, u Slavoniji ili Zagrebu, a potom tražimo od njega da u narednih 24 sata formulira taj sastanak. U suprotnom, sutra u 18 sati krećemo svi traktorima prema Zagrebu', poručio je predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić u ime svih nazočnih na sastanku.

Najavio je i kako će se tijekom večeri ili najkasnije sutra ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Izvijestio je kako se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3000, a možda i 4000 traktora.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac novinarima je izjavio kako ovo nisu isključivo prosvjedi seljaka, već svih hrvatskih građana koje je pogodio nemar i nerazumjevanje vladajućih elita u Hrvatskoj.

'Molimo građane da nam se priključe', apelirao je Pokrovac, dodavši kako je srbijanska Vlada otkupila svu pšenicu tamošnjih poljoprivrednika, plativši im 'cijenu kojom se mogu pokriti', dok hrvatska Vlada svoje seljake 'tjera na prosjački štap'.

'Sramotno je ovo što nam rade. Mi to nismo zaslužili', poručio je Petar Pranjić u ime poljoprivrednih proizvođača Osječko-baranjske županije. Istaknuo je kako se seljaci već sada probojavaju žetve i berbe uljarica, jer raspolažu saznanjima kako će im za suncokret otkupljivači ponuditi cijenu od 1,80 kuna, a za kukuruz tek 0,80 kuna po kilogramu.

Nakon sastanka je potvrđeno kako bi sutra tijekom prijepodneva za Zagreb pješice trebale iz Đakova krenuti žene nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, i to odjevene u crno kako bi i na taj način skrenule pozornost na 'tragediju koja se sprema njihovim obiteljima'.