razoran potres

Selak: U Sisačko-moslavačkoj županiji 50 posto više žrtava obiteljskog nasilja

12.03.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je u petak da je u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razarajućeg potresa u prosincu došlo do 50-postotnog povećanja broja žrtava obiteljskog nasilja u odnosu na ostatak Hrvatske

"Od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji upozoravala sam na mogući porast obiteljskog nasilja u toj županiji. Potres je potenciran i činjenicom da ljudi žive u kontejnerima, gdje su u malim i skučenim prostorima smještene cijele obitelji", rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Podaci govore o dramatičnom porastu obiteljskog nasilja, radi se o porastu od 15,4 posto više žrtava u odnosu na prošlu godinu. Kada te podatke usporedimo s podacima za cijelu Hrvatsku za 2019. i 2020. godinu, kada su prekršaji nasilja u obitelji smanjeni za 11,3 posto, a broj žrtava za 7,4 posto, to zapravo znači da imamo 50-postotno povećanje žrtava u Sisačko-moslavačkoj županiji u odnosu na ostatak Hrvatske, istaknula je Selak Raspudić.

Posebno je poražavajuće, smatra Selak Raspudić, da je riječ o recidivistima jer nemamo toliko počinitelja koliko imamo žrtava, odnosno, žrtava je pet puta više nego počinitelja. To znači da u Sisačko-moslavačkoj županiji sustav resocijalizacije gotovo uopće ne funkcionira, a preventiva gotovo uopće ne postoji.

"Osobito je zabrinjavajuće da imamo puno veći broj prekršaja nego kaznenih djela, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se broj prekršaja smanjuje, a raste broj kaznenih djela. To MUP tumači pokazateljem dobrog rada institucija, pa se opravdano postavlja pitanje prepoznaje li policija u Sisačko-moslavačkoj županiji o kakvim je djelima riječ", kazala je.

Zbog poražavajućih brojki želim alarmirati sve nadležne institucije da pojačaju preglede na terenu, pogotovo imajući u vidu recidiviste i njihovo ponašanje tijekom akutne krize, apelirala je Selak Raspudić.

Osim što treba pojačati izvide na terenu, treba osnažiti institucionalnu potporu u vidu kapaciteta i broja skloništa. Stvarne posljedice dvostruke krize, pandemije i pogođenosti potresom, tek ćemo osjetiti, ocijenila je.

"Pozivam sve institucije da reagiraju i smanje poražavajuće brojke, kako ne bi došlo do radikalizacije s potencijalnim ubojstvima na terenu", poručila je Selak Raspudić.