saborska sjednica

Dalija Orešković: Bila bih ponosna da mogu glasati za Zlatu Đurđević u Saboru, ali...

10.03.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Saborski zastupnici nastavili su zasjedanje, a novi radni tjedan započeo je slobodnim govorima, u kojima zastupnici mogu istaknuti neku temu koju smatraju važnom

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista se upitao gdje je nestao Milorad Pupovac. 'U kuloarima se šuška da je u Srbiji i da tamo lobira kod Vučića da nam vožd s istoka pomogne u borbi protiv koronakrize. Šuška se da će nam Vučić donirati spasonosno cjepivo kako što je nedavno napavio u BiH. Je li to razlog zašto Pupovca nema na televiziji ili je razlog što ga mjenja svakodnevno Vučić kojeg svaki dan imamo u medijima. Ovo nije razlog, ovo je bila šala. Neće nama Vučić pomoći- Ali Pupovac se doista sakrio jer dolaze lokalni izbori, a Plenkoviću i HDZ-u nije mudro da se Pupovac eksponira', rekao je Zekanović.

Kritizirao je i EU zbog koronakrize. 'Ova kriza razotkrila je nove činjenice vezane uz EU. Mi smo protiv obveznog cijepljenja, ali i protiv diskriminacije onih koji ne budu cijepljeni. Ali smo za to da se i onima koji žele omogući cijepljenje. No EU je pokazala svu svoju nesposobnost. EU je pokazala da se radi o skupini nesposobnih birokrata', kazao je Zekanović.

Marija Selak Raspudić iz Mosta osvrnula se na namjeru uklanjanja spomenika 'Indijanci' Ivana Meštrovića u Chicagu.

'Ako vam Meštrovićevi Indijaci predstavljaju nešto neprihvatljivo, dajte ih nama. Ako ih se sramite, vratite ih gdje su nastali', poručila je Selak Raspudić.

Podsjetila je da u Americi sumnjiče to remek djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama - osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno, objasnila je i naglasila kako se i u slučaju da se to ne dogodi, 'kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnoga, što već sada nije mala šteta'. Selak Raspudić u saborskom govoru na slobodnu temu rekla je da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu, „bile uobičajeno mlitave“.

Kazala je i kako je teško bilo pomisliti da 'ćemo u najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti'. Jedan od plastičnijih primjera na tom tragu onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost, ilustrirala je zastupnica.

IDS-ov Marin Lerotić zatražio je regionalni pristup u situaciji s koronakrizom. 'Odluke se donose presporo, a kada se i donese nešto onda je to polovično riješenje. Više nego ikad očekuje nas borba za svakog gosta i to treba što prije osvijestiti kako bi se kvalitetno pripremili. Ako kroz svoje odluke ne potaknemo gospodarski rast neće nam pomoći ni europski novci', poručio je Lerotić.

  • +7
Sjednica Sabora 10.3. 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ova Ivana Posavec Krivec govorila je o spolnom uznemiravanju, podsjetivši da Sabor nije prihvatio SDP-ov prijedlog zakona da se spolno uznemiravanje progoni po službenoj dužnosti. 'Snažniju zaštitu žrtava Vlada je odgodila nedogled. Vlada je žrtvama okrenula leđa. Spolno uznemiravanje se događa i sada, a jedan je primjer bjelovarski Dom za odrasle osobe', poručila je.

Dalija Orešković iz Centra govorila je o izboru predsjednika Vrhovnog suda. 'Nitko ne dvoji da na to mjesto treba doći osoba s kvalitetama koje ima Zlata Đurđević. Bila bih ponosna da mogu glasati za nju u Saboru, ali to je trenutno nemoguće. Pozivam vas da je ne uvučemo u prizemne političke obračune kako ne bi postala kolateralna žrtva', poručila je Orešković.

Podsjetila je zastupnike na njihove obveze. 'Zakon o sudovima je još na snazi i odredbe zakona i dalje propisuju obvezu javnog poziva. Vjerujem da je potez Zorana Milanovića potaknut dobrim namjerama, ali će nas odvesti par koraka unatrag i stoga je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne , političke i pravne krize. Slažem se s ocjenama Milanovića da ima problema na Vrhovnom sudu, ali tko nas je doveo do tog stanja. Nepoštivanje Zakona o sudovima samo će pogoršati to stanje', rekla je Orešković.

HDZ-ov Damir Habijan također je govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda. 'Izbor je u fokusu javnosti zbog čudnovatog predlaganja kandidata od strane predsjednika RH', kazao je Habijan i podsjetio što piše u Zakonu o sudovima.

'Postupak izbora počinje objavom javnog poziva od strane DSV-a. Međutim predsjednik je predložio Saboru kandidatkinju koja se nije prijavila na javni poziv. Možemo reći da je predsjednik postupio protivno Zakonu o sudovima i da je njegov prijedlog protuzakonit', rekao je.

Podsjetio je na riječi SDP-ovaca kada se zakon mijenjao te je upitao koji je pravi SDP - tadašnji koji je govorio da su izmjene zakona dobro rješenje ili sadašnji koji podržava protuzakonit prijedlog predsjednika.