korupcija u zdravstvu

Selak Raspudić: Medicinsku opremu vratiti u javnu nabavu

10.02.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) upozorila je u srijedu da je od početka korona krize u Hrvatskoj suspendirana javna nabava medicinske opreme te se založila za hitno vraćanje postupka javne nabave jer je upravo u zdravstvu korupcija jako prisutna

"Od početka koronakrize u ožujku prošle godine suspendiran je postupak javne nabave. Situacija se u međuvremenu promijenila i razlozi koji su tada navedeni više ne vrijede, jer se tržište resetiralo i više nema nikakvog problema prilikom nabave opreme", rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Nužno je vratiti medicinsku opremu u postupak javne nabave, a za sve što je do sada, u gotovo godinu dana, napravljeno nužno je podnijeti transparentno izvješće, poručila je.

Interesantno je da za EU javna nabava vrijedi, a u Hrvatskoj se nije primjenjivala pod egidom brige i zaštite građana, što je Vlada uporno ponavljala iako je upravo nabava medicinske opreme bila podložna korupciji.

"Pitanje je je li javna nabava suspendirana zbog skrbi za ljude ili zbog privatnih interesa? Mislim da je odgovor na to pitanje posve jasan", ustvrdila je Selak Raspudić.

U petak tematska sjednica o spolnom zlostavljanju

Podsjetila je da strategija za suzbijanje korupcije od 2015. do 2020. godine smatra postupak javne nabave jednim od najkritičnijih područja, a najveći rizici su upravo u zdravstvu zbog skupe medicinske opreme.

Selak Raspudić, koja je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, također je za petak najavila zajedničku tematsku sjednicu s Odborom za obrazovanje i Odborom za medije o tome što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje.

Sjednica će se organizirati u povodu slučajeva spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i još nekoliko fakulteta, te na HRT-u. Cilj je razmotriti preporuke za jasnije definiranje protokola o postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja i moguće prilagodbe zakonodavnog okvira u smjeru jasnije i kvalitetnije osude spolnog uznemiravanja.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Rektorskog zbora, Vijeća studenata sveučilišta, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, ADU u Zagrebu, zaposlenika i uprave HRT-a, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i nevladinih udruga koje pružaju zaštitu žrtvama spolnog zlostavljanja.