RASPRAVA O KORUPCIJI

Seksistički ispad Marasovića u Saboru!

30.11.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Saborski zastupnici zadnji su radni dan u tjednu posvetili raspravi o izmjenama Zakona o USKOK-u, među kojima je najviše pažnje izazvalo kazneno djelo podmićivanja saborskog zastupnika, koje će ubuduće biti u djelokrugu Ureda za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminala

Prema izmjenama zakona u slučaju podmićivanja zastupnika, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik u Hrvatskom saboru ili Europskom parlamentu te vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću te županijskoj skupštini koji traži ili primi mito da bi glasovao na određeni način. Istom kaznom kaznit će se i onaj tko da ili ponudi mito zastupniku ili vijećniku da glasuje na određeni način.

Upravo je uvođenje ovog kaznenog djela najviše zainteresiralo i same zastupnike pa i Nikolu Vuljanića iz Hrvatskih laburista koji si uopće ne može zamisliti da bi netko od aktualnih zastupnika mogao biti podmićen.

'Nisam do sad čuo za takvo, da se dogodilo tako i pitam se samo što bi to saborski zastupnik trebao napraviti da ga se podmiti. Iskreno govoreći, ja si ne mogu smisliti takvo djelo koje bi odovuda danas u ovakvom Saboru koji ovako funkcionira kako funkcionira počinio i da bi me netko za to podmitio. No dobro, mogu si zamisliti tako nešto u situaciji da Sabor funkcionira drukčije, ne po zapovijesti partije, stranke nego po vlastitoj savjesti', kazao je Vuljanić.

Međutim, ako Vuljaniću nije jasno što bi to zastupnik trebao napraviti, jasno je njegovom stranačkom kolegi Branku Vukšiću. 'Ja mislim da USKOK predviđa bolju budućnost nama saborskim zastupnicima i to na način da mi više nećemo ovisiti o Vladi nego će biti moć u Saboru. Tako USKOK kaže po ovom zakonu. Vjerojatno ćemo u budućnosti imati i mi moć, neće imati samo Vlada, neće Sabor odgovarati Vladi nego će Vlada odgovarati Saboru kao što to u Ustavu i piše. Pa prema tome ovo je jedno lijepo pretkazanje', objasnio je Vukšić

I SDP-ova Ingrid Antičević Marinović uvjerena je da će Sabor u budućnosti dobiti više na značaju, zbog čega se zauzela da se što prije donese i Zakon o lobiranju.

'Mi smo svi svjedoci i dobronamjernih i nedobronamjernih sugestija. Često dobivamo i prijedloge pisane. Trebalo bi zaista i poručiti javnosti da je i prisila, ne samo pravosudnom dužnosniku, nego prema državnom dužnosniku, dakle bio on ministar ili saborski zastupnik također teško kazneno djelo. I da i s ove govornice, da iz našeg Sabora poručimo da se okane takvog pritiska na saborske zastupnike. Ali jednako tako da i mi kao saborski zastupnici preuzimamo takvu jednu odgovornost i da ćemo donijeti ove izmjene zakona u kojima ćemo kod takvih uopće pritisaka odnosno popuštanja od tih pritisaka da se zalažemo točno za neke interesne skupine, a da iza toga stoji bezočna korupcija preuzeti odgovornost', kazala je SDP-ovka.

Izmjene Zakona o USKOK-u podržala je i HDZ-ova Jadranka Kosor, koja je kazala da sama činjenica da se ide u izmjene pokazuje da Hrvatska još 'nije stala na rep korupcijskom vragu koji i dalje često plazi jezik i kojemu rogovi nikako da otpadnu'.

'Bilo je ovdje pitanja, a kako se to zapravo može utjecati na saborskog zastupnika? Na mnoge načine. Glasovanje, utjecanjem da glasa ili ne glasa, doduše teško zato što, naravno, uvijek odlučuje većina i uvijek je na djelu svojevrsna stranačka stega. Ali moguće je pritisnuti saborskoga zastupnika ili zastupnicu da ne govori ili da govori drukčije od onoga što bi oni koji su nas birali očekivali i što traže od nas i na kraju zašto smo plaćeni. Dakle, to je iznimno važna poruka koja se danas također šalje jer nitko bez obzira je li zastupnik u hrvatskome Saboru, ministar u hrvatskoj Vladi, sudac bilo kojeg hrvatskog suda ne smije biti zaštićen kada se govori o progonu korupcije odnosno borbi protiv korupcije i protiv kriminala', kazala je Kosor

Međutim, laburist Vukšić smatra da je prema dosadašnjem iskustvu upravo najviše korupcije bilo kada je bilo političke stege.

'Sjetimo se da je HDZ bespogovorno glasao sve ono što je gospon Ivo naredio. Kad je čitava javnost brujala o satovima ovdje su u Saboru svi ga branili, kad su novinari pisali o toj korupciji bili su napadani, prisluškivani, tajno prisluškivani bez naloga. Politička korupcija se najlakše provodi kad je stranačka stega i s lijeva i s desna, kad šef stranke kaže vi glasujete za taj zakon', poručio je Vukšić dodavši da će manje političke korupcije biti kada zastupnici počnu glasati po savjesti.

Ako se pita Kosor, nije se glasalo po nalogu Sanadera, nego prema prijedlogu ministra koji je određeni zakon predstavljao na Vladi.

'Recimo, prošle godine dogodilo se kada sam ja bila predsjednica HDZ-a da je gospodin Hebrang koji je bio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, povodom smrti Đure Brodarca napisao i ovdje u hrvatskome Saboru, da je to dokaz da Hrvatska ide u potpuno krivom smjeru. I tada se naravno ništa nije dogodilo. Kad se glasalo o isključivanju Ive Sanadera iz HDZ-a troje kolega u Predsjedništvu stranke je bilo protiv, dvoje je bilo suzdržanih. I ništa im se nije dogodilo i dalje su ostali zastupnici. Dapače, gospodin Bebić je ostao predsjednik Hrvatskoga sabora iako je glasovao protiv', obranila se Kosor.

O podmićivanju zastupnika, ali i načinu funkcioniranja sabora progovorio je i HDZ-ov Dujomir Marasović

'Meni neke stvari nisu jasne. Dosta se u Saboru mekano razgovara, dosta se oporbenih zastupnika prema vladajućoj garnituri ponaša kao stari roditelji koji su jedva dobili dijete u stare dane i to žensko, pa tako otprilike', kazao je Marasović

Vladajuće je zapitao podrazumijeva li se kao pokušaj korupcije i kada mu kao zastupniku pojedinci šalju pisma i predlažu neka rješenja.

'Meni su neke stvari nejasne. Jedino mi je postalo jasno da bi trebalo ugasiti mobitel, odnosno tajni broj mobitela staviti. Nikome ne odgovarati na pisma i ništa ne govoriti u ovom Saboru, a što većina i dobar dio i čini. Ja ne vidim drugog načina, jer što god rekao, moglo bi se shvatiti i staviti pod povećalo koruptivnog djelovanja', rekao je Marasović.

Kolegi iz stranke odgovorila je i Kosor. 'S onim o ženskom djetetu se apsolutno ne slažem i mislim da je to na neki način seksistička izjava, ali ćemo oprostiti', zaključila je Kosor.