ZASTRAŠUJUĆE RAŠIRENO

Seks-turisti u lovu na djecu

08.08.2015 u 19:08

Bionic
Reading

Iako su dječja prostitucija i trgovanje djecom među zločinima nad kojima se društvo najviše zgraža, u svijetu je blizu deset milijuna djece prisiljeno na različite oblike iskorištavanja u komercijalnoj industriji seksa, a godišnje se u taj biznis vrijedan 150 milijardi dolara regrutira gotovo dva milijuna novih mališana

U nekim dijelovima Južne Azije 30 posto osoba u seks industriji su djeca od 12 do 17 godina stara, a nevinost je obiteljsko blago, koje roditelji prodaju na dražbi onome tko ponudi najviše. 'Nazdravimo čašicom dobrodošlice', uskliknuo je J. M., obraćajući se opuštenom društvu u jednoj luksuznoj vili u gradu Sosua na sjevernim plažama Dominikanske Republike. Bio je to dogovoreni znak za početak policijske akcije, jer je u tom trenu upala gomila dominikanskih policajaca s uperenim oružjem.

Domaći uzvanici bili su lokalni svodnici, a J. M., inače bivši agent CIA-e, voditelj je Operacije podzemna željeznica, organizacije sa sjedištem u SAD-u koja spašava djecu iz ralja prostitucije i krijumčarenja maloljetnika. U suradnji s lokalnom policijom, ovoga puta glumio je glavnog organizatora zabave iznenađenja koji s grupom gostiju – prikrivenih američkih aktivista – priređuje zabavu za svoga šefa, bogatog biznismena. Budući da takva vrsta veselice ide uz noćne dame, a posebna je poslastica mlado, malodobno žensko meso, J.M. ih je naručio od dominikanskih svodnika, što su ovi uredno isporučili.

'Cijena po djevojčici za šestosatnu seksi-zabavu iznosila je 500 dolara, a doveli su nam grupu djece od 14 do 17 godina starosti uz uvjet da s 'robom' radimo što i kako želimo', ispričao je J. M. svoje iskustvo novinaru Reutersa, napominjući kako tom akcijom želi upozoriti američke, kanadske i zapadnoeuropske turiste da dobro razmisle prije nego što neku zemlju posjećuju zbog seksa s djecom...

S pet milijuna turista godišnje, Dominikanska Republika je najposjećenija karipska destinacija koja od turizma godišnje zaradi pet milijardi dolara. U rodnu zemlju modnog dizajnera Oscara de la Rente sve više turista ipak ne dolazi zbog razgledanja spomenika kulture, kušanja egzotične hrane i pješčanih plaža, nego zbog plaćenog seksa, naročito zbog dječjeg seks-turizma. Iako je prostitucija u Dominikanskoj Republici legalizirana, zabranjena je, naravno, dječja prostitucija, ali na to se žmiri. Prošlogodišnja je istraga u dvadeset gradova pokazala da je svaka deseta prostitutka u noćnim klubovima, bordelima i barovima, mlađa od 18 godina, a svaka četvrta koja radi na ulici i plažama tinejdžerka u dobi od 15 do 17 godina.

Gomile sredovječnih turista u Laos ne dolaze zbog hramova iz 16. stoljeća i spektakularnih vodopada, nego (i) u potragu za seksualnim užicima. Nekada izolirana zemlja, sada se u dječjoj prostituciji natječe s Mianmarom i Bangladešom, očekujući ove godine zaradu od turizma u iznosu 12 posto BDP-a.
Iako je dječja prostitucija i trgovanje djecom jedan od zločina nad kojim se društvo najviše zgraža i osuđuje, UNICEF procjenjuje da je u svijetu oko deset milijuna djece prisiljeno na različite oblike iskorištavanja u komercijalnoj industriji seksa, dok Međunarodna organizacija rada procjenjuje da su dva milijuna nove djece godišnje žrtve trgovine seksom i globalne industrije krijumčarenja ljudima koja godišnje obrne 150 milijardi dolara. U nekim dijelovima Južne Azije 30 posto osoba u seks industriji su djeca od 12 do 17 godina stara.

Mada najveći broj njih opslužuje bijele, uglavnom dobro stojeće muškarce stare 25 do 55 godina, novo američko istraživanje pokazuje da 40 posto dječaka i 11 posto djevojčica zadovoljava žene. U SAD-u više ne vrijedi ustaljeno mišljenje po kojemu su žrtve trgovine seksom mahom djevojčice, jer su to u 50 posto slučajeva sada dječaci, a posebno izložena skupina su transrodne maloljetne osobe. Procjenjuje se da se na Tajlandu oko tri milijuna osoba bavi prostitucijom, od čega su devet posto djeca, a tom zastrašujućem rekordu najbliži je Meksiko.

Pored Tajlanda, Meksika, Indonezije i Malezije, Filipini su također jedno od glavnih žarišta sa 800.000 stanovnika uključenih u posao. Prema procjeni UNICEF-a, regrutira se 100.000 djece godišnje, uglavnom iz slamova i sa sela, a većina klijenata su biznismeni iz Istočne Azije, naročito Kine, Južne Koreje i Japana, te zapadnih zemalja. Šokantan je podatak da 40 do 60 posto turista posjećuje Filipine samo zbog kupovanja seksa.
Još krajem devedesetih godina Tajland je od seks-turizma ubirao 27 milijardi dolara. Sva zarada, naravno, nije išla svodnicima i prostitutkama, jer uz njih zarađuju turističke agencije, hoteli, barovi, restorani, suvenirnice, saune, kabarei i – bolnice. Samo je u Bangkoku 2007. bilo 19 posto prostitutki zaraženih HIV-om. Bez obzira na to što je u Keniji zaraženo milijun i pol osoba, seks-turizam i dalje raste, mlade prostitutke ulaze u posao već s 12 godina, a samo ih 60 posto radi s kondomima, iako imaju dnevno po pet klijenata.

Uobičajeno je uvjerenje da klince podvode mafijaški svodnici, ali u mnogim siromašnim zemljama to nerijetko čine vlastite majke i bake, uvjeravajući ih da i ona moraju doprinositi ubogom kućnom budžetu. Kućnom budžetu doprinosi 80 posto Tajlanđanki šaljući zarađeni novac kući. Najčešće žrtve su siromašna, nezaposlena djeca s prekinutim ili bez ikakvog školovanja, iz razbijenih obitelji, koje nerijetko napastuje i zlostavlja vlastita rodbina, pa nije čudo što dječji seks-turizam cvjeta u zemljama kao što je Dominikanska Republika u kojoj 40 posto od 10 milijuna stanovnika živi ispod granice siromaštva. Prema podacima grčkog Centra za društvena istraživanja, u doba financijske krize broj osoba koje prodaju seksualne usluge porastao je za 150 posto. Španjolska je u Europi jedna od najpopularnijih destinacija za ovu vrstu turizma, a najviše mladih prostitutki dolazi iz Južne Amerike.

A situaciju u Kambodži najbolje pokazuje slučaj malodobne Kieu iz prigradske četvrti Pnom Pena. Kada su joj roditelji pali u dužničko ropstvo zbog očeve tuberkuloze, te dug od 200 narastao na 6.000 dolara, majka je od 12-godišnje kćeri zatražila da se žrtvuje za obitelj. Odvela ju je na pregled liječniku zbog dobivanja 'certifikata nevinosti', kako bi naručitelj bio siguran da 'roba nije kvarna' i s tom je 'deklaracijom' isporučila sredovječnom Kinezu u lokalnom hotelu koji ju je silovao dva dana. Iako je nevinost u Kambodži na posebnoj cijeni, Kieua svojom žrtvom nije pokrila ni desetinu duga, te ju je majka odvela u bordel, iz kojeg je uspjela pobjeći nakon nekog vremena. Mnoge kambodžanske djevojčice tako prolaze uobičajenu rutinu: odlazak liječniku po potvrdu da je djevica, hotel, silovanje...

Budući da se nevinost djece u Kambodži tretira kao obiteljsko blago, roditelji je nerijetko prodaju na dražbi onome tko ponudi najvišu cijenu. A najvišu cijenu najčešće ipak ne nude stranci, nego domaći 'lovci na nevinost'. U toj zemlji kao i na Tajlandu plaćeni seks je uobičajena stvar – do 80 posto Kambodžanaca ga kuša barem jednom u životu, na Tajlandu 75 posto – a prihvatljiv je s djecom, dok odnos s djevicom u njihovoj kulturi ima posebno značenje svojevrsnog čišćenja. Mačo muškarac mora biti iskusan, a žena nevina, što otvara široki prostor za prostituciju, a k tomu se još moraju dodati i poljuljane moralne vrijednosti nakon krvavog režima Pol Pota, kada je bila zabranjena religija, odnosno budizam.

Kambodžanske vlasti se sada. kao i u Dominikanskoj Republici. trude obuzdati maloljetničku prostituciju, priznajući to kao problem. U SAD-u troše 5,9 milijardi godišnje na akcije kakvu je poduzeo J.M. iz Operacije podzemna željeznica, ali najviše novca odlazi na plakate, tv-poruke i ostale promidžbene akcije, a najmanje na stvarnu pomoć žrtvama u vraćanju u normalan život. Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva Nijemci su otvorili internetsku stranicu www.nicht-wegsehen.net (slobodno prevedeno: ne okreći glavu) preko koje građani-turisti mogu prijaviti što i gdje su vidjeli u vezi maloljetničke prostitucije i iskorištavanja djece. No upravo je internet postao idealan medij za razmjenu iskustava, utisaka i informacija o najboljim mjestima, ponudama i prilikama za seksualni lov u mutnome. Kazne za podvođenje djece u zemljama kao što je Dominikanska Republika su drastične, do 13 godina zatvora, ali uz korumpiranu policiju i teško dokaziva djela, djeca su i dalje zastrašujuće žrtve mračnih strasti seks-turista bez savjesti.