HDZ O IZMJENAMA USTAVA

Šeks: SDP manipulira i planira bojkot uhidbenog naloga

18.10.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, Vladimir Šeks i Davorin Mlakar ispred kluba SDP-a još jednom su pojasnili svoj prijedlog za izmjenu Ustava i rekli da SDP manipulira i svojim prijedlogom izmjena želi izigrati Europski uhidbeni nalog

Zastupici HDZ-a prije dva dana prihvatili su prijedlog da se u Ustavu ukine zastara za sva teška ubojstva, ali su Vladi dali dva uvjeta pod kojima će glasovati za izmjene. Prvi se odnosi na posebno naglašavanje u Ustavu da ne zastarijevaju komunistički zločini, a drugi na donošenje Ustavnog zakona za proedbu promjene Ustava.

Drugi prijedlog naišao je na brojne kritike i optužbe da HDZ suspendira hrvatsko pravosuđe. Naime, HDZ traži da Europski uhidbeni nalog ima prednost pred hrvatskim pravosuđem u slučaju da se u Hrvatskoj, protiv hrvatskog državljanina za kojeg zemlja članica traži izručenje - ne vodi nikakav postupak. Prema HDZ-ovu prijedlogu bi, nakon izmjene Ustava, hrvatsko pravosuđe moralo izručiti Josipa Perkovića kojeg Njemačka traži zbog ubojstva Stjepana Đurekovića - jer se u trenutku izdavanja uhidbenog naloga u Hrvatskoj protiv Perkovića nije vodio nikakav postupak.

Predlagač Vladimir Šeks apelira na SDP-ovce da kažu zašto se protive njihovom prijedlogu: 'Protivljenjem jasno pokazuju da imaju plan. Kada Lex Perković 1. 1. 2014. stupi na snagu i kada se Ustavom donese odredba o nezastarijevanju ubojstava, tada SDP-ovci smjeraju stvoriti presing i atmosferu u kojoj će reći – pa što oni hoće, mi ćemo suditi svojima, mi smo suverena zemlja.'

Šeks odbacuje optužbe da su svojim prijedlogom dali prednost drugom pravosuđu te kaže da oni poštuju hrvatski pravni poredak i pravne stečevine Europske unije. 'Prema tome, oni se spremaju na izigravanje da pod parolama suveremene zemlje sami sude Perkoviću', rekao je Šeks i naglasio da je to narušavanje i potpuno izigravanje europskog prava.

'Umjesto da se stvari rasvjetle, oni podmeću kukavičje jaje i govore da HDZ želi da hrvatsko pravosuđe bude podređeno stranom pravosuđu. To je ogromna neistina i manipulacija jer HDZ želi zaštiti Hrvatsku od poteza ove Vlade', rekao je Šeks.

U Saboru se danas trebalo glasovati o pokretanju procedure za izmjenu Ustava, no predsjednik Sabora Josip Leko to je odgodio za drugi tjedan. U HDZ-u to tumače pretpostavkom da se u Vladi nisu uspjeli dogovoriti oko točnog teksta izmjene Ustava.