DOBRA I LOŠA VIJEST

Seks ne uzrokuje srčani udar, ali...

24.09.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Za sve one koji su preživjeli srčani udar, a ne žele se odreći seksa stigla je jedna dobra vijest: seksualne aktivnosti vjerojatno ne uzrokuju novi srčani udar u pacijenata koji su jednom već doživjeli infarkt te ih stoga ne trebaju izbjegavati

Međutim istovremeno stiže i loša vijest za muškarce: mnogi lijekovi koji štite bolesnike koji su doživjeli srčani udar od rizika da ga dobiju ponovno, uključujući betablokatore i diuretike, mogu povećati rizik od erektilne disfunkcije.

Usred široko rasprostranjene konfuzije po pitanju toga što bi u vezi sa seksualnim aktivnostima trebalo savjetovati preživjelima nakon srčanog udara, članak objavljen ovaj tjedan u časopisu Journal of the American College of Cardiology nudi osnove za optimizam.

U članku je objavljena studija provedena na 536 pacijenata koji su obuhvaćeni rehabilitacijskim programom nakon preživjelog infarkta. Pacijenti su dali podatke o tome kako su često imali seksualne odnose prije srčanog udara te jesu li bili seksualno aktivni unutar nekoliko sati nakon početka kardioloških tegoba. Onih koji su pretrpjeli srčani udar sat nakon seksa bilo je samo troje, odnosno oko 0, 7 posto od 438 od kojih su prikupljeni podaci skuplljeni. Drugih sedam, oko 1,5 posto, reklo je da je imalo seksualne odnose tri do pet sati prije srčanog udara.

'Malo je vjerojatno da je seks bio važan okidač infarkta miokarda u toj populaciji', zaključuju istraživači čija sa sveučilišta u Ulmu u Njemačkoj.

Istraživači su tijekom više od deset godina pratili koliko je i kojih sudionika dobilo novi srčani udar. U istraživanju se navodi da su oni koji su bili seksualno aktivniji prije prvog udara rjeđe dobili drugi. Oni koji su naveli da su seksualno aktivni jednom ili više puta tjedno imali su upola manje izgleda da će dobiti novi infarkt tijekom idućih 10 godina od onih koji su imali odnose manje od jednom tjedno.

Seksualne aktivnosti, napominju autori, nisu osobito stresne za srce. One uključuju tjelesno zamaranje ugrubo usporedivo s uspinjanjem dva kata uz stube ili s brzim hodanjem. Seks je vjerojatno dosta siguran za preživjele od infarkta, zaključak je autora istraživanja.