magnituda 7,6

Seizmolog o razornom potresu u Meksiku: Činjenica da su zabilježena tri jaka potresa na isti datum vrlo je interesantna

20.09.2022 u 20:52

Bionic
Reading

Snažan potres koji je pogodio zapadni Meksiko u ponedjeljak na godišnjicu dvaju razornih potresa komentirao je i naš seizmolog Krešimir Kuk

Epicentar potresa magnitude 7,6 prema Richteru bio je na zapadu zemlje, u državi Michoacan, na dubini od 15 km. Poginula je jedna osoba u pacifičkom gradu Manzanillu na koju se srušio krov robne kuće, dok su mnogi ostali bez doma i struje.

Točno 13 minuta nakon što je potres pogodio Meksiko valovi su stigli i do Hrvatske. Seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku HTV-a pojasnio je kako svaki jači potres uzrokuje valove koji se prema zakonima fizike šire preko cijele Zemlje.

'Neki prođu površinom, neki prođu kroz Zemlju, i oni uzrokuju oscilacije tla na mjestima gdje su seizmološki instrumenti koji su vrlo osjetljivi i tada dobivamo zapise trešnje tla', rekao je Krešimir Kuk iz Seizmološke služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a. Upitan kako je moguće da su Meksiko na isti datum pogodila tri snažna potresa, Kuk je rekao da je to vrlo velika slučajnost.

'Potresi se ne događaju periodično, nema zakonitosti u njihovom nastanku. Činjenica da su zabilježena tri jaka potresa na isti datum vrlo je interesantna', rekao je Kuk.

  • +13
Potres u Meksiku Izvor: Profimedia / Autor: Carlos Tischler/Eyepix Group / Shutterstock Editorial

Potres u Tajvanu zabilježilo je desetak postaja u Hrvatskoj, od Puntijarke do Žirja i Dubrovnika.

Govoreći o području Hrvatske, u posljednja 24 sata zabilježena je aktivnost na području Banovine. 'Aktivnost na Banovini nije jako izražena, ali je učestala, potresi su svakodnevni. Oni su uglavnom manji, mi redovno obilazimo instrumente i prikupljamo podatke. Također, u posljednjih tjedan-dva vidi se aktivnost na jugu Hrvatske, vezano uz podrhtavanja u Hercegovini koja su počela još u travnju. Instrumenti u Seizmološkom zavodu pokazuju', rekao je Kuk, da trenutačno ni u jednom dijelu Hrvatske nema seizmičkih zbivanja.

Hrvatska seizmološka služba u iduće tri godine, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU-a, dobit će 90 novih mjernih uređaja, ali nedostaje ljudi. Seizmološka služba trenutačno ima devetero zaposlenih.

  • +42
Ljudi u Meksiku na ulicama nakon potresa Izvor: Profimedia / Autor: RODRIGO ARANGUA / AFP