tlo ne miruje

Seizmolog Kuk: Potres od 4 prema Richteru je jak. Ova serija će sigurno trajati još mjesecima

18.02.2021 u 19:30

Bionic
Reading

Jači potres ponovno je danas zatresao je područje jugoistočno od Siska. Magnituda potresa iznosila je čak 4 prema Richteru, a epicentar mu je bio nedaleko od Petrinje, kod Glinske Poljane

I prije i nakon ovog jačeg potresa tlo je podrhtavalo, ali puno manjom jačinom. O novom potresu i možemo li očekivati još podrhtavanja zemlje u RTL-u Danas govorio je seizmolog Krešimir Kuk.

"Ovo što se danas dogodilo u Petrinji je normalno. Današnji potres i nekoliko naknadnih slabijih nisu iznenađenje. Serija potresa još uvijek traje", kazao je Kuk.

"Potres od 4 je jak. Ova serija će sigurno trajati još mjesecima. S vremenom će potresi biti slabiji i rjeđi. Ali s obzirom da smo još relativno blizu početku serije, ovakvi potresi nisu iznenađenje, poglavito ako se gleda jačina glavnog potresa koji je bio 6,2", rekao je.

  • +8
Petrinja dva i pol mjeseca nakon razornog potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Naglasio je da potresi nisu pravilno raspoređeni ni po vremenu, a ni po jačini. "S vremenom će magnitude slabiti", rekao je. Kazao je i da ovi potresu utječu na to da se pojavljuju nove rupe, kao što su se pojavile u Mečenčanima, i da se postojeće šire.

"Svi naknadni potresi predstavljaju novu opasnost", kazao je te dodao da geolozi pokušavaju ustanoviti mjesta gdje bi se u budućnosti mogli pojaviti.