zagreb se trese

Seizmolog Kuk: Epicentar potresa bio je kod Markovog polja, sve je povezano s jakim potresom u Zagrebu od prije tri godine

14.01.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je u subotu da je epicentar potresa od 2,9 prema Richteru, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete.

"U 10 sati i četiri minute zabilježili smo slab potres na zagrebačkom području. Epicentar je bio kod Markovog polja, magnituda 2,9 prema Richteru, intenzitet u epicentru III. do IV. stupnja Europske makroseizmičke ljestvice (EMS)", rekao je Hini Kuk.

Potres se osjetio na širem zagrebačkom području, ali radilo se o slabom potresu, pa osim što se široko manifestirao nije izazvao nikakve štete, dodao je.

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine. U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

"Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji", ističe Kuk.

Prognoza potresa nije moguća

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana bio jedan još slabiji potres, koji se osjetio u užem epicentralnom području, no to je aktivnost na zagrebačkom području koja se nije potpuno i trenutno ugasila.

Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.