RIJEČ STRUČNJAKA

Seizmolog Kuk smiruje: Vrlo je mala vjerojatnost da će se ovako jak potres ponoviti

03.01.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Još od prvog zagrebačkog potresa u ožujku pitamo se što se to događa duboko ispod Hrvatske. Prije nekoliko dana dobro smo osjetili da postoji još jedan rasjed pod Banovinom. Jutros se pak opet probudio onaj pod Zagrebom

''Kada kažemo da se aktiviralo epicentralno područje u Pokuplju, znači potresi se javljaju na već postojećim rasjedima. Rasjed oko Petrinje je uzrok cijele ove serije potresa'', pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk za RTL.

Zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani, u smislu da će pomak jednog direktno potaknuti pomak drugog. No često se događa da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, tj. mjesto koje je već spremno generirati potres.

  • +14
Posljedice potresa u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Za potres je potrebna nakupljena određena količina energije koja će se pomakom na rasjedu osloboditi. Mi imamo puno razloga vjerovati da je ovo što se sad dogodilo potrošilo veliki dio te energije i da je vrlo mala vjerojatnost da bi se na tom području mogao dogoditi tako jak potres. Isto vrijedi i za zagrebačko područje', zaključio je Kuk.