LINIĆ BRANI POMOĆNIKA

'Šegonova tvrtka ima pravo dobiti kredit od HBOR-a'

13.01.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Odgovarajući na prozivke da je njegov pomoćnik u sukobu interesa, ministar financija Slavko Linić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Poslovni tjedan', rekao je kako smatra da je Branko Šegon učinio sve po propisima, odnosno da je nakon što je postao državni dužnosnik sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva

'Prema tome, njegova tvrtka ima pravo dobiti kredit od HBOR-a kao i svaka druga pravna osoba. Ostavimo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da vidi da li je procedura u HBOR-u odrađena po propisima', rekao je ministar Linić.

Ministar financija kazao je kako se u Vladi intenzivno razgovara o konsolidaciji proračuna te da rebalans planiraju provesti u veljači. 'Rješenje ne mogu biti samo uštede, 50 posto konsolidacija trebalo bi pronaći povećanjem prihodovne strane', rekao je. Upitan hoće li Vlada povećavati poreze, kazao je kako se oni 'ne misle bitno mijenjati' te da se još dogovaraju kako povećati prihodovnu stranu uz već najavljenu privatizaciju i povlačenje dividendi iz trgovačkih društava u vlasništvu države. 'Plaće i mirovine ne bi trebalo mijenjati. No ostaje pitanje što s brojem zaposlenih', poručio je Linić.

Nakon što je u javnosti oživio ideju iz Sanaderovog doba, o zamrzavanju uplata u drugi mirovinski stup, kako bi se smanjio proračunski deficit, Linić u intervjuu za Hrvatski radio o toj ideji kaže: 'Oni koji upravljaju javnim novcima moraju dati svoj veći obol. Skloniji sam da oni investiraju u energetske i druge projekte, pokušat ćemo naći drugo rješenje, ali deficit moramo kontrolirati i u borbi za kontrolu sve su opcije otvorene.' Vladina politika prema mirovincima ovisit će o uspjehu u privatizaciji i povlačenju dobiti iz trgovačkih društava.

Linić je priznao da je propao dogovor s rumunjskim Grumpetom oko kupnje HŽ Cargo: 'Očito je da će Vlada sama morati podnijeti teret.'

Govoreći o planiranim zaduženjima, Linić je kazao da će se u prvih šest mjeseci zadužiti na domaćem tržištu, izdavanjem obveznica u vrijednosti od pet do sedam milijardi kuna, a hoće li se u drugom dijelu godine zadužiti kod kuće ili u inozemstvu, ovisit će o stanju na tržištu.