LUKSUZ U MEKSIKU

Šefica sindikata maznula 200 milijuna dolara

27.02.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Meksičke vlasti uhitile su predsjednicu najvećeg sindikata osumnjičenu za pronevjeru milijuna dolara kojima si je omogućila lukzusan život, plastične operacije i kupnju nekretnina, prenosi u srijedu američka mreža CNN

Elba Esther Gordillo, koja je više od dva desetljeća vodila nacionalni sindikat učitelja, uhićena je u utorak u zračnoj luci u u Mexico City-u.

Istraga je utvrdila da je pronevjereno više od 2,6 milijarda pesosa (200 milijuna dolara) iz sindikalnih fondova i prebačeno na privatne račune u inozemnim bankama.

Neki od privatnih računa otvoreni su na ime 68-godišnje Gordillo, koju su sljedbenici nazivali 'Maestra' (na španjolskom učiteljica).

Od 1989. na čelu najvećeg sindikata u Latinskoj Americi s 1,5 milijuna članova, Gordillo je ulagala je u sebe i u nekretnine. Za plastičnu operaciju izdvojila je 17.000 dolara, a kuću i zgradu u San Diegu u Kaliforniji platila je više od dva milijuna dolara.

Bila je članica meksičke Institucionalne revolucionarne stranke iz koje je izbačena 2006., da bi zatim pomogla osnovati Novu saveznu stranku.

Vijest o uhićenju moćne i utjecajne sindikalne čelnice šokirala je Meksikance koji su je cijenili, piše CNN o potezu koji je učinjen u vrijeme dok vlada pokušava provesti opsežne reforme u obrazovanju koje su sindikati oštro kritizirali.

Revizija je pokazala da su sredstva zadnje četiri godine isisana s računa učiteljskog sindikata i prebačena na privatne račune u Meksiku, Švicarskoj i Liechtensteinu.