odluka začudila saveznike

Šefica njemačke diplomacije brani odbijanje slanja oružja u Ukrajinu: 'Tko razgovara, ne puca'

27.01.2022 u 17:25

Bionic
Reading

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock čvrsto je u četvrtak stala iza njemačkog odbijanja slanja oružja Ukrajini radi obrane od moguće ruske agresije.

Njemačka nespremnost da se pridruži drugim članicama NATO-a poput Sjedinjenih Država, Britanije i baltičkih zemalja izazvala je čuđenje među saveznicima i frustraciju prozapadne ukrajinske vlade u Kijevu.

Nova njemačka vlada socijaldemokrata Olafa Scholza objavila je da radi na smirivanju krize, no odbacila je slanje smrtonosnog oružja, što je pozicija koju je bila zauzela i bivša vlada donedavne kancelarke Angele Merkel.

Zaokret za 180 stupnjeva po ovom pitanju trebao bi biti učinjen samo "s punom svjesnošću i prije svega bez zatvaranja vrata koja su se u ovom trenutku samo okvirno ponovno otvorila", rekla je Baerbock zastupnicima Bundestaga. 

"Tko razgovara, ne puca. Stog je jednostavno pogubno odbaciti nastavak dijaloga", rekla je Baerbock referirajući se na novu razmjenu argumenata između Moskve i Washingtona te na razgovore ukrajinskih i ruskih političkih savjetnika u srijedu u Parizu.  

Njemačka šefica diplomacije rekla je da Njemačka pruža potporu ukrajinskoj vojsci, podsjećajući na najavu Berlina da će toj zemlji poslati 5000 borbenih kaciga. 

Ukrajinski veleposlanik odbio je kacige navodeći da je riječ o "čisto simboličkoj gesti".

Rusija je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema napad.