LOKALNI HDZ: 'OVO JE OZBILJNO'

Novi detalji namještanja poslova u Požegi, pojavile se snimke na kojima se gradonačelnik hvali: 'Četiri puta sam od**bao Plenkovića, Lucića i Tomaševića'

13.01.2021 u 14:39

Bionic
Reading

'Vjerujem da će institucije kvalitetno odraditi posao i da će se razjasniti o čemu se radi. Ali na temelju ovoga što ste objavili i što čitam, ne djeluje mi dobro i veoma je ozbiljna stvar. Stranka će donijeti svoj sud i sigurno je da će poduzeti odgovarajuće mjere. HDZ kao stranka na vlasti ne štiti nečasne radnje', kaže Željko Glavić, predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije u kojoj je buknula nova afera

24 sata su u utorak objavila prvi dio tajno snimljenih razgovora koji su predani USKOK-u još u travnju. Na njima se čuje kako HDZ-ov gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, ali i dogradonačelnik Mario Pilon (HDZ) pritišću direktora lokalne tvrtke Komunalac Josipa Viteza da mora pozvati točno određene tvrtke koje trebaju dobiti posao projektiranja energetske obnove zgrada. Vitez je to odbio, a smijenjen je pred Božić.

Dogradonačelnik Pilon, prema snimkama, Vitezu daje upute na sljedeći način: 'Josipe, dobiješ sedam adresa, kažem ti sedam adresa. Nek’ oni, tih sedam firmi radi, nek’ ti onu kažu hoće međusobno, hoće još nekog, dvojicu-trojicu koji se poznaju, pošalješ na te adrese, oni budu najpovoljniji i dobiju posao koji smo se mi dogovorili. Što je tu kontra? Ništa. Ti ne želiš tako', čuje se na snimkama.

Nove snimke objavio je u srijedu Telegram, a iz spomenutih snimki se, između ostalog, čuje da Puljašić i Pilon pritišću Viteza da se učlani u HDZ. 'Ti moraš znat’, kad si došao u političku firmu, kad si došao politički, ti si politički instaliran. Tebe je politika dovela. Ti nisi došao na ovo radno mjesto svojim znanjem, sposobnostima, zaslugama. Došao si politikom, jer si imao uvjete. To je to, crta', rekao je Pilon.

Kako bi osnažio svoj autoritet kod sugovornika, Puljašić se čak hvali kako se suprotstavio Andreju Plenkoviću. 'Četiri puta sam mu rekao - ne može, i njemu i Franji Luciću (utjecajni saborski zastupnik iz Požege) i Lojzi Tomaševiću (požeško-slavonski župan). Odjebao sam ih, znaš kako'.

Darku Puljašiću u rujnu je skinut imunitet zbog subvencijske prevare Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Afera je podigla veliku prašinu u HDZ-u, ali i Požegi jer se za snimke znalo i prije izbora u srpnju. Osim toga, Puljašić ima i optužnicu za subvencijsku prijevaru tešku milijun kuna, te se od ranije vuku repovi nezakonitog zapošljavanja. Ali Andrej Plenković ga je ipak potvrdio i stavio na listu HDZ-a, pa je Puljašić postao saborski zastupnik.

Šef požeško-slavonskog HDZ-a Glavić priznaje da je čuo da postoje snimke, ali da ih nije čuo u cijelosti, te da je imao samo manji dio informacija.

'Nisam ni približno znao što je na snimkama i nije ni izbliza izgledalo ovako kako sada čitam. Bio mi je dostupan jedan isječak koji nije imao ni približno ovoliku težinu. Nije izgledalo simpatično, ali nije izgledalo ni približno ovako ozbiljno. Čekao sam i da institucije odrade svoj posao jer postoje puno priča za koje se tek mora dokazati da su istinite. Da sam znao za cijeli sadržaj, sigurno bi upozorio središnjicu' kazao je Glavić za 24 sata.