BIJEG IZ SIRIJE

Šef vojne policije dezertirao na YouTubeu

26.12.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Zapovjednik vojne policije sirijske vojske je dezertirao i izrazio podršku ustanku protiv predsjednika Bashara al-Assada, po video snimci i izvoru iz sirijskih službi sigurnosti

Dezerterstvo visokog vojnog časnika, iako nije strateški bitno u 21 mjesec dugom sukobu, predstavljat će moralni udarac Assadovim snagama koja se nastoje oduprijeti napredovanju pobunjenika u cijeloj zemlji.

'Ja sam general Abdelaziz Jassim al-Shalal, zapovjednik vojne policije. Dezertirao sam zbog zastranjenja vojske od njene primarne dužnosti da brani zemlju i njenog pretvaranja u bande za ubijanje i uništavanje', rekao je sirijski časnik u snimci objavljenoj na YouTubeu.

Izvor iz sirijskih službi sigurnosti potvrdio je dezerterstvo ali je umanjio njegovu važnost. 'Shalal je prebjegao ali je za mjesec dana trebao ići u mirovinu i učinio je to samo kako bi s predstavio kao junak', rekao je izvor. Neki poubunjenički izvori su rekli da je pobjegao u Tursku a nije jasno kada je general promijenio strane.

'Vojska je uništila gradove i sela i počinila pokolje nad nenaoružanim stanovništvom koje je izašlo na ulice tražeći slobodu', rekao je al-Shalal i zaključio: 'Neka živi slobodna Sirija'.

Dvadeset mrtvih u bombardiranju na sjeveru

Dvadeset osoba je poginulo, među kojima osmero djece, u srijedu u bombardiranju sela na sjeveru Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

'Najmanje dvadeset ljudi, među kojima tri žene i osmero djece, poginulo je u bombardiranju sela Kahtanije, u pokrajini Raki', rekla je ta organizacija koja diljem zemlje ima razgranatu mrežu aktivista i liječnika.

'Deseci ljudi su ranjeni u Kahtaniji, među njima je i čitava jedna obitelj. U bolnicu su prevezni na motociklima jer automobili nisu u voznom stanju zbog nestašice goriva', rekao je aktivist iz Rake za News Network putem Facebooka.

Raka je zadnjih mjeseci bila poprište eskalacije nasilja kada su pobunjenici u toj pokrajini blizu turske granice pokrenuli više operacija.

No, dodaje SOHR, sve žrtve su seljani. 'Da budemo jasni: u ovom sektoru nije bilo Fronte al-Nosre ni organiziranih pobunjeničkih skupina, žrtve su isključivo seljani', dodao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.