Antonio Guterres

Šef UN-a na Sinaju, ponovno pozvao na prekid vatre u Gazi

23.03.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je u subotu stigao na Sinaj kako bi posjetio egipatsku granicu s Gazom, ponovo je pozvao na prekid vatre u cilju dostave pomoći enklavi devastiranoj u petomjesečnom ratu između Izraela i Hamasa

Njegov posjet dolazi u trenutku kada Izrael prijeti pokrenuti vojnu operaciju u gradu Rafahu, na samom jugu enklave uz granicu s Egiptom.

Većina od 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze nagruvala se u i oko Rafaha, a iako su uvjeti gori na sjeveru enklave, stanje u kojem se nalazi civilno stanovništvo diljem Gaze se značajno pogoršava.

Guterres je stigao u Al Arish, na sjeveru egipatskog poluotoka Sinaja gdje se dostavlja i skladišti veliki dio međunarodne humanitarne pomoći.

Regionalni guverner Mohamed Shusha rekao je Guterresu da na sjeveru Sinaja oko 7000 kamiona čeka da dostavi pomoć Gazi, ali da strogi inspekcijski nadzor izraelske strane usporava dostavu pomoći.

Guterres bi, prema najavama, trebao posjetiti bolnicu u Al Arishu u kojoj se liječe evakuirani Palestinci i sastati se s UN-ovim humanitarnim djelatnicima na egipatskoj strani graničnog prijelaza u Rafahu.

Kako blijede nade u primirje tijekom Ramazana i kako se humanitarna situacija u Gazi i dalje pogoršavas, SAD i druge zemlje bacaju pomoć iz zraka. Humanitarne agencije ističu da u Gazu ulazi tek petina potrebne pomoći te da je nužno ubrzati dostavu pomoći u Gazi cestovnim putem.