GREF OTKRIVA

Šef Sberbanke s Grabar Kitarović o izmjeni 'postojeće situacije' u Agrokoru?

20.10.2017 u 21:42

Bionic
Reading

Predsjednik ruske Sberbanke Herman Gref u izjavi koju je dao za rusku televiziju u četvrtak, u jednom njezinom dijelu koji dosad nije bio prenesen u hrvatskim medijima, tvrdi da je na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u rezidenciji ruskog predsjednika Vladimira Putina vodio razgovor o tome kako promijeniti rad privremene izvanredne uprave koja je u Agrokor došla temeljem zakona poznatijeg kao Lex Agrokor

U hrvatskim je medijima, naime, bilo preneseno da je rekao da 'mjere koje je usvojila hrvatska Vlada vrlo ozbiljno ograničavaju prava vjerovnika', javlja Večernji list, no nije bilo poznato da je odmah u sljedećoj rečenici Gref dodao i ovo: - I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju pri susretu s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju kako bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, koji bi možda još učinkovitije dosegao cilj koji i vlada RH i kreditori imaju pred sobom: to je produljenje rada kompanije, uspostavljanje njezine platežne sposobnosti i postupni povrat dugova. Jučer je bio vrlo konstruktivan dijalog. Predsjednica Hrvatske je maksimalno zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Na toj bazi dogovorili smo se da ćemo produžiti konzultacije kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje', rekao je Gref.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila 'buka u komunikacijskom kanalu'.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

oraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.  

'Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju', izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL