PORUKA NA TWITTERU

Šef NATO-a poziva Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom

28.05.2023 u 22:39

Bionic
Reading

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u nedjelju Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, nakon što je prije dva dana izbio sukob između kosovske policije i prosvjednika koji se protive preuzimanju dužnosti albanskih gradonačelnika u etnički srpskim područjima

Stoltenberg je rekao da je s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom razgovarao o Kosovu, te je naglasio da se Priština i Beograd moraju uključiti u dijalog pod pokroviteljstvom EU-a. "Priština mora deeskalirati napetosti i ne poduzimati jednostrane, destabilizirajuće korake", poručio je Stoltenberg na Twitteru.

Srbi, koji čine većinu stanovništva u sjevernom dijelu Kosova, ne prihvaćaju kosovsku deklaraciju o nezavisnosti od Srbije iz 2008. i još uvijek vide Beograd kao svoj glavni grad, više od dva desetljeća nakon završetka rata 1999. Etnički Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova.

  • +5
Napetosti na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Srbi su odbili sudjelovati na lokalnim izborima u travnju, a albanski kandidati pobijedili su u sve četiri općine s odazivom od 3,5 posto. Lokalni Srbi, uz podršku Beograda, rekli su da neće prihvatiti gradonačelnike. U petak je tri od četiri gradonačelnika ispratila policija u njihove urede. Prosvjednici su ih gađali kamenjem, a nakon toga ih je policija rastjerala suzavcem i vodenim topovima. Teško naoružana policija u oklopnim vozilima i u nedjelju je čuvala urede gradonačelnika.

U zajedničkom priopćenju veleposlanstava Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, te ureda EU-a u Prištini, Kosovo je upozoreno da ne koristi bilo kakve mjere koje bi mogle pojačati napetosti. "Snažno upozoravamo sve strane da ne poduzimaju radnje koje bi mogle utjecati na sigurno okruženje i koje bi mogle rasplamsati napetosti ili promicati sukob", navodi se u priopćenju.