BURNO RAZDOBLJE

Šef MI5 povodom 9/11: Spriječili smo 31 plan napada u poodmakloj fazi

10.09.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Šef britanske obavještajne službe Ken McCallum izjavio je u petak da je teroristička prijetnja i dalje "stvarna i trajna" u Velikoj Britaniji, te da je stupanje talibana na vlast u Afganistanu vjerojatno ohrabrilo ekstremiste u zemlji.

Šef MI5 izjavio je za BBC da je njegova organizacija, uz suradnju policije, "spriječila 31 plan napada u poodmakloj fazi" tijekom posljednje četiri godine, uglavnom islamističkih, ali i sve veći broj planova atentata krajnje desnice.

McCallum je dodao da je šest planova napada spriječeno u posljednje dvije godine, tijekom razdoblja pandemije koronavirusa.

"Teroristička prijetnja je za Veliku Britaniju, stvarna i trajna", rezimirao je uoči komemoracije dvadesete obljetnice napada Al-Kaide na SAD.

Na pitanje o povratku talibana na vlast u Afganistanu prošlog mjeseca, glavni direktor MI5 je ocijenio da je to vjerojatno "ohrabrilo" ekstremiste.

"Nema sumnje da su događaji u Afganistanu ohrabrili neke od ekstremista, a moja organizacija ostaje usredotočena na tu vrstu opasnosti i druge prijetnje", izjavio je.

Teroristička prijetnja "se ne mijenja preko noći", a može doći i do jačanja morala ekstremista koji su nazočni ovdje ili u drugim zemljama, dodao je.