povijesni posjet

Orban: Činili smo zločine protiv Židova, ali antisemitizam više nećemo tolerirati

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2017 16:48
  • Objavljeno 18.07.2017 u 14:40
Viktor Orban poručio izraelskom predsjedniku: Mađarska više nikada neće tolerirati antisemitizam

Viktor Orban poručio izraelskom predsjedniku: Mađarska više nikada neće tolerirati antisemitizam

Izvor: Reuters / Autor: Kacper Pempel

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je Mađarska činila zločine protiv Židova u 20. stoljeću, no da više nikad neće tolerirati antisemitizam, prenosi Reuters

Netanyahu je istaknuo kako ga je Orban na nedvosmislen način uvjerio da mađarska vlada stoji uz židovski narod, a to je nazvao 'važnim riječima' u kontekstu nedavniih poteza mađarskog premijera koji su izazvali kritike židovske zajednice u toj zemlji. 

'Mađarska i Izrael su svjesni povijesti, no gledaju u budućnost', rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare, otkrivši da je s mađarskim kolegom razgovarao o zabrinutosti židovske zajednice i dodavši da poštuje Orbanov odgovor na to. 

Dolazak izraelskog premijera, što je prvi takav posjet u 30 godina, otvorit će novo poglavlje u bilateralnim odnosima i služiti kao temelj za 'suradnju koja će se fokusirati na budućnost', naglasio je mađarski premijer. Netanyahua je nazvao 'domoljubom' i poručio kako će 'patriotske vlade biti uspješne u budućnosti'. 

Kampanja protiv migranata i Georga Sorosa

Mađarska vlada pokrenula je kampanju protiv migranata i stranih utjecaja u kojoj koristi fotografiju američkog financijera židovsko-mađarskog podrijetla Georga Sorosa, što je tamošnja židovska zajednica proglasila antisemitskim i pozvala Orbana da zaustavi tu akciju. 

Netanyahu je istaknuo kako ga je Orban na nedvosmislen način uvjerio da mađarska vlada stoji uz židovski narod

Netanyahu je istaknuo kako ga je Orban na nedvosmislen način uvjerio da mađarska vlada stoji uz židovski narod

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Soros je tijekom Drugog svjetskog rata emigrirao u Sjedinjene Države, tamo je stekao veliko bogastvo, te je danas uključen u promoviranje liberalnih vrijednosti otvorenih vrata u postkomnističkoj istočnoj Europi, zbog čega je u sukobu s pogledom na svijet mađarskog čelnika. 

U sklopu kampanje mađarske vlade na ulice su postavljeni posteri, a u novine oglasi sa Sorosevom slikom na kojoj piše 'Ne dopustite da se George Soros posljednji smije'. 

Ova kampanja koristi imaginarij koji 'podsjeća na nacističke postere tijekom Drugog svjetskog rata koji su prikazivali 'nasmijanog Židova', istaknula je za Reuters Lydia Gall, predstavnica skupine za ljudska prava Human Rights Watch, naglasivši da poster potiče antisemitizam. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!