krešimir luetić

Šef Liječničke komore: Privatno zdravstvo može pomoći u smanjenju liste čekanja, kao i zahvatima, procedurama, dijagnostici koji mogu biti odgođeni

18.12.2021 u 17:40

Bionic
Reading

'Mislim da je sad vrijeme sazrelo za prave reforme. Bilo je puno kozmetičkih promjena. Ova pandemija je pokazala da je javni sektor jako opterećen i da ne može rješavati ne covid pacijente, a privatno zdravstvo postoji kao paralelni sustav', osvrčući se na zdravstvenu reformu kaže prof. Nikola Čičak

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić tvrdi kako liječnici nisu vidjeli cjeloviti nacrt reforme, već samo određene najave promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, više od tisuću liječnika u Hrvatskoj radi u privatnom sektoru. Na upit što se može očekivati i na koji način će se razvijati sinergija javnog i privatnog zdravstva, Luetić je za HRT odgovorio:

'Vidim nastavak uspješne sinergije javnog i privatnog i dalje. Ono gdje svakako privatno zdravstvo pokazuje određene iskorake su zapravo elektivna medicina i medicina koja nije akutna, hitna. Dakle ona koja nije svedena na hitne prijeme nego oni zahvati i procedure, dijagnostika, koji mogu biti odgođeni. U tom dijelu vidim mogućnost da privatno zdravstvo pomogne i u smanjenju liste čekanja kao što je to proteklih godina radilo u kontekstu suradnje sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), poglavito na onim mjestima gdje imamo najdulje liste čekanja u javnom zdravstvu', smatra Luetić.

Prof. Nikola Čičak za HRT je rekao kako, po njemu, reforma hrvatskog zdravstva 'počinje ukidanjem monopola HZZO-a'

'To ne znači da HZZO mora nestati. Ne. On može biti neovisna osiguravajuća kuća koja će nuditi medicinske usluge svim davateljima usluga. Da li je privatno ili javno, svejedno. Pacijentu je bitno dobiti uslugu neovisno tko je vlasnik. Kvalitetnu i brzu. Druga opcija je da uz HZZO postoje i privatne osiguravajuće kuće koje ulaze u bolnički sustav. Na taj način se radi tržišni dio. Ja kao privatnik, odrastao sam u državnoj bolnici, educiran sam i socijalna komponenta mora ostati. Socijalno zdravstvo - da, ali ga nadogradimo i poboljšajmo zdravstveni sustav Hrvatske', kaže prof. Nikola Čičak.