krešimir luetić

Šef Liječničke komore o obveznom cijepljenju u zdravstvu: Cijeli niz europskih i svjetskih zemalja već je donio odluku

27.08.2021 u 23:58

Bionic
Reading

'Nema nikakvog spora, Hrvatska je u četvrtom valu. Što se tiče epidemiološke situacije, ona je ovog trena relativno povoljna, u odnosnu na prošlu godinu je nepovoljnija no svjedočimo tome da brojevi rastu, a to vidimo i broju pacijenata u bolnicama', kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić

Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a kaže kako otvaranje unutarnjih prostora kafića treba promatrati u okviru epidemioloških mjera. Smatra da 'samo otvaranje' ne bi trebalo biti problem, ako će se i djelatnici i gosti pridržavati mjera.

'Ali ako to znači da se u prostor od 15-ak kvadrata natiska 25 ljudi, onda to može biti potencijalni problem i može biti širenje zaraze', upozorio je Luetić gostujući u Dnevniku N1 Televizije.

Govoreći o zdravstvenim radnicima koji se odbijaju cijepiti, kaže da oni imaju dvostruku odgovornost, prema sebi i svojoj obitelji, ali i prema pacijentima.

'Svo medicinsko osblje, ali i nemedicinsko koje u kontaktu s pacijentima, trebalo bi se cijepiti. Ako govorimo o covid potvrdama, pacijenti ih trebaju za hospitalizacije i za određene preglede koji svaraju aerosole, dakle ne za sve. Također smatramo da bi komora trebala zauzeti stav za obavezno cijepljenje u zdravstu', rekao je.

Ističe i kako je gotovo 90 posto liječnika cijepljeno te da je alternativa obaveznom cijepljenju redovito testiranje.

'Mislim da je jednostavnije i odgovornije donijeti odluku o obaveznom cijepljenju'. Dodaje i kako je cijeli niz europskih i svjetskih zemalja već donio odluku o obaveznom cijepljenju u zdravstvu.

Komentirao je i dopis koji su dobili zaposlenici KBC-a Osijek, a u kojem stoji da bi mogli biti sankcionirani zbog necijepljenja. Kaže kako je teško dokazati pojedinačnu odgovornost kod prenošenja zaraze i da misli da to nije rješenje.

Govoreći o trećoj dozi cjepiva, Luetić kaže kako u HLK-u dobivaju sve više upita s terena što će biti s tim te da će to pitanje postaviti na ekspertnoj skupini Ministarstva zdravstva.

'Podsjetiti ću, da su upravo liječnici, uz zaposlenike i korisnike domova za starije, prvi cijepljeni u Hrvatskoj i već je gotovo osam mjeseci prošlo od primanja prve doze i mislim da bi žurno trebalo donijeti odluku o trećoj dozi i pratiti one prioritetne skupine kao za prvu dozu', zaključuje.