pet izvanrednih stanja

Šef Hrvatskih voda: Nikad nismo imali ovoliki front obrane od poplava

17.05.2023 u 20:19

Bionic
Reading

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une u 18 sati iznosio je 497 centimetara. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda rekao je za HRT kako nikada nije bio ovoliki front u Hrvatskoj napadnut jer je kiša padala na teritoriju cijele Hrvatske

'Imamo pet izvanrednih stanja od poplava, devet izvanrednih obrana, 17 redovnih obrana i 20 vodotoka je u različitim stupnjevima obrane gdje se provode mjere diljem Hrvatske, rekao je Zoran Đuroković u Dnevniku HRT-a.

Naglasio je kako je više tisuća ljudi aktivno u Hrvatskoj Kostajnici.

'Imamo vrh vodnog vala u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj je dosegao plus 498 što je na granici do 500 centimetara. Čini se što se može. Uspjeli smo sniziti razine zaobalnih voda. Una ne može otići prema kućama. Imamo veliko procjeđivanje jer je Hrvatska Kostajnica star grad. Una izbija u ulice Hrvatske Kostajnice. Crpkama sve vraćamo i uz pomoć svih službi držimo situaciju pod kontrolom. Neke su kuće ugrožene. Nije moguće sve sačuvati, ali gledamo minimizirati štetu, rekao je Đuroković.

Prema njegovim riječima nalazimo se pred maksimalnim vršnim opterećenjima.

  • +21
Pogled na Hrvatsku Kostajnicu čije područje je preplavila rijeka Una Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Korana i Kupa dosegle su vrijednosti - plus 845 centimetara. Ponešto centimetara još može narasti, ali to bi bio vrh vodnog vala. To su ekstremno visoki vodostaji. To je treći po visini vodni val u povijesti, rekao je Đuroković.

Istaknuo je kako se nije dogodilo nijedno puknuće nasipa.

'U Hrvatskoj je 4.100 kilometara nasipa i nigdje nasip nije popustio. Lokalne bujice su napravile probleme i imamo područja koja nisu branjena. Prilikom prostornog planiranja i gradnje tijekom prošlih desetljeća nije se baš brinulo na kojim pozicijama se određene kuće grade. Pokušavamo uskladiti gradnju kuća s obranama od poplava, ali neke su kuće preblizu rijekama', zaključio je.  

  • +14
Hrvatska Kostajnica sprema se za nadolazeći vodeni val Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL