gordan grlić radman

Šef hrvatske diplomacije: Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a. Poljska je naš saveznik

15.11.2022 u 22:18

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak, nakon što su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, da Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a

"Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a. Poljska je naš saveznik", rekao je Grlić Radman u Hrvatskom saboru osvrćući se na to da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe. Naveo je i da je zbog toga izrazio sućut poljskim ministru vanjskih poslova Zbigniewu Rauou.

Grlić Radman je to rekao tijekom rasprave o izviješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u svibnju, lipnju i listopadu.

Davor Ivo Stier (Klub HDZ-a) zabrinjavajućim je ocijenio situaciju s padom ruskih projektila na istok Poljske, a Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) izrazio je solidarnost i sućut svim stradalim u Ukrajini i Poljskoj.

Glavašević je u ovoj situaciji kada su ruski projektili pali na teritorij Poljske pozvao na razum i "spuštanje lopte". "Kada čujemo takve vijesti u mnogima će se probuditi strahovi, pogotovo s našim iskustvom kakvo smo imali", kazao je.

Dodao je i da je glasnogovornik poljske vlade pozvao da se ne šire nepotvrđene informacije jer će njihova vlada o svemu informirati javnost.

"U ovom trenutku važno je ne podizati paniku. Razumijemo strahove, ali važno je zadržati razum i čekati informacije iz provjerenih izvora", poručio je. Smatra i da će se pronaći način da se situacija deeskalira jer "eskalacija nikome nije u interesu".

Izrazivši sućut Poljacima, obiteljima poginulih i davši potporu Ukrajini, Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) ocijenio je da je to izuzetno ozbiljna situacija. "To je na neki način napad i na članicu NATO saveza", dodao je.

Hajduković je izrazio i predanost pomoći Ukrajini i svim drugima koji su napadnuti od strane Rusije. Podsjetio je i da su gotovo jednoglasno u Hrvatskom saboru donijeli Deklaraciju kojom su osudili rusku agresiju na Ukrajinu i u kojoj smo se obavezali na humanitarnu i tehnološku pomoć.

Dvije osobe poginule su u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, objavili su vatrogasci u utorak.

"Vatrogasci su na mjestu događaja, nije jasno što se dogodilo", rekao je dežurni vatrogasni časnik u obližnjoj vatrogasnoj postaji Lukasz Kucy.

Poljski radio ZET izvijestio je ranije da su dva zalutala projektila u utorak pogodila Przewodow i usmrtila dvije osobe, ali nije naveo više detalja.

Rusija je u utorak projektilima zasula ukrajinske gradove. Kijev ih je opisao kao najteže raketne napade u gotovo devet mjeseci rata.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru.