službeni Pentagon suzdržan

Projektili pali na selo u Poljskoj, ima poginulih. Jedan američki dužnosnik tvrdi kako je riječ o ruskim raketama, Moskva odgovara: 'To nije naše oružje!'

15.11.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, izvijestio je u utorak Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama

Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije, izvijestio je AP. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju.

Poljski vatrogasci objavili su u utorak da su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru.

Sastanak je najavljen za 21 sat.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američki ministar obrane "analizira" informacije po kojima su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj na granici s Ukrajinom.

"Nemamo u ovom trenutku elemenata kojima bi potvrdili te informacije", rekao je glasnogovornik Pentagona, dodajući da se informacije i dalje proučavaju

Rusija je u utorak zasula projektilima ukrajinske gradove, ponavljajući obrazac ponašanja proteklih tjedana nakon pretrpljenih gubitaka na bojišnici. Kijev je najnovija raketiranja opisao kao "najteža" u gotovo devet mjeseci rata.

Rusi kažu kako je riječ o provokaciji

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako se radi o namjernoj provokaciji. 'Izjave poljskih medija i dužnosnika o navodnom padu ruskih projektila na selo Przewodow namjrena su provokacija u cilju daljnje eskalacije', navodi se u priopćenju.

'Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Przewodowu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem', tvrde iz Moskve.