PREDUHITRIO UKIDANJE POVLASTICE

Šef HEP-a Koračević osigurao se povlaštenom mirovinom

05.03.2012 u 09:35

Bionic
Reading

HNS-ovca Zlatka Koračevića Vlada je prije deset dana imenovala predsjednikom Uprave Hrvatske elektroprivrede, ali si je on prije toga osigurao zastupničku mirovinu koje je Sabor zakonskim izmjenama ukinuo krajem siječnja. Sada će Koračević zamrznuti mirovinu u kojoj nije bio ni dva mjeseca i vratiti se na posao, otkriva Novi list

Sabor je 16. siječnja, kad se već znalo da Kukuriku koalicija namjerava ukinuti zastupničke mirovine, objavio popis 46 zastupnika iz prethodnog saziva koji su podnijeli zahtjev za te povlaštene mirovine. Na tom popisu nije bilo Koračevića koji je odradio prošli mandat u Saboru.

Nakon što je spomenuti popis, na kojem je i šest aktualnih zastupnika koji su se umirovili na svega nekoliko dana da ne bi ostali bez sanjane mirovine, izazvao burne reakcije, javnost je saznala da je samo još IDS-ovac Damir Kajin naknadno podnio zahtjev jer 'nije htio ispasti štupido'. Novi list je neslužbeno doznao da je u petak, dakle osam dana nakon što ga je Vlada postavila za direktora HEP-a, i Koračević primio rješenje o zastupničkoj mirovini. Narodnjak iz Bednje negira da je dobio rješenje, ali je priznao da se pridružio onima koji su u zadnji trenutak željeli preduhitriti ukidanje jedne od zastupničkih povlastica.

Koračević je isprva, kaže, htio koristiti pravo bivših državnih dužnosnika da pola godine primaju cijelu plaću i još šest mjeseci 50 posto tog iznosa. Iako je četiri godine bio zastupnik, tvrdi da nije imao pojma da u Zakonu o obvezama i pravima dužnosnika piše da pravo 'šest plus šest' nemaju bivši dužnosnici koji su ispunili uvjete za mirovinu. A Koračević ih je ispunio jer ima 57 godina (minimum je bio 55), više od 20 godina radnog staža i konzumirao je više od polovice saborskog mandata. Stoga je, naravno, njegov zahtjev bio odbijen. Bilo je to negdje polovinom siječnja. Tada je Koračević na raspolaganju imao još tri opcije - mirovina, posao ili prijava na zavod za nezaposlene. No odluku mu značajno olakšavala činjenica da je bio predodređen za čelnog čovjeka HEP-a, državnog poduzeća koje je sukladno dogovoru unutar Kukuriku koalicije pripalo HNS-u. Iz tog razloga Koračevića njegova stranka nije ni stavila na izbornu listu. Bilo je, znači, potrebno da Koračević još samo malo pričeka na formalno imenovanje. Ipak, brzopotezno je odlučio zgrabiti zastupničku mirovinu.

'Naravno, bio sam tada svjestan da sam kandidat za direktora HEP-a i da ću, ako se to realizira, morati zamrznuti mirovinu i zasnovati radni odnos u tom poduzeću. Međutim, mirovinu sam zatražio jer se s tim imenovanjima nikada ne zna, ništa nije gotovo dok ne bude objavljeno. Osim toga, Vlada me za direktora imenovala krajem veljače, a zadnju zastupničku plaću primio sam u siječnju, i to za 22 dana, jer mi je mandat prestao 22. prosinca. To znači da bih preko dva mjeseca bio bez ikakvih primanja, a ja ipak imam neku odgovornost prema svojoj obitelji, djeci', pravda se Koračević.