frane barbarić

Šef HEP-a izgubio na sudu: Kreće se u rušenje njegove bespravno sagrađene vile

01.12.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Predsjednik uprave HEP-a i bliski premijerov suradnik Frane Barbarić izgubio je i sudsku bitku u kojoj je pokušao dokazati da njegova vila na Hvaru nije bespravna.

Upravni sud u Splitu jutros je odbio njegovu žalbu i sve navode protiv rješenja Državnog inspektorata koji mu je naložio rušenje bespravne vile u Zastražišću na Hvaru, doznaju 24sata.

Frane Barbarić se još može žaliti na tu nepravomoćnu presudu, ali niti to mu neće spasiti bespravnu vilu s bazenom s pogledom na otvoreno more. Žalbu na presudu može podnijeti Visokom upravnom sudu, ali dok oni odluče, na Hvaru bi umjesto vile s bazenom trebala ostati samo prašina. U roku mjesec dana, a možda čak i ranije, bageri koje angažira Državni inspektorat bi je trebali srušiti. Proces žalbe i presude, traje mnogo dulje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Vila Frane Barbarića Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Podsjetimo, u svibnju ove godine doznalo se da je predsjednik uprave HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a bespravni graditelj. Barbarić je tvrdio da mu dozvola nije potrebna jer je samo rekonstruirao tu staru kuću. Međutim, to su demantirali iz Splitsko-dalmatinske županije koja izdaje građevinske dozvole. Barbarićeva vila uopće ne izgleda kao rekonstrukcija stare kuće, nego kao novogradnja, a on je još uz taj objekt izgradio i dodatnu kamenu kućicu, ali i bazen. Državni inspektorat Barbariću je izrekao već tri kaze no on nijednu nije platio. Protiv Barbarića je i DORH pokrenuo izvide zbog kaznenog djela bespravne gradnje, ali oni još nisu donijeli pravorijek.

Upravni sud: Barbarić žalbu može podnijeti u roku 15 dana

Nakon objave informacije u medijima, odgovor na novinarski upit poslali su i sa splitskog Upravnog suda, a njihov odgovor donosimo u nastavku:

'Pred ovim sudom je u tijeku postupak koji se vodi pod poslovnim brojem Us I-1842/2023 predmet kojeg je ocjena zakonitosti rješenja Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Građevinske inspekcije, Područnog ureda u Splitu, Klasa: UP/I-362-02/23-02/541, Urbroj: 443-02-03-12-02-23-07 od 9. lipnja 2023.  u upravnoj stvari bespravne gradnje, kojim rješenjem je investitoru B. F. naređeno uklanjanje građevine navedene u točki 1. izreke rješenja.
 
Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim, te za poništenjem  rješenja  tuženika Klasa: UP/I-362-02/23-02/541 Urbroj: 443-02-03-12-02-23-07 od 9. lipnja 2023. godine, odbijen je zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev tužitelja za donošenjem privremene mjere kojom bi se tuženiku zabranilo izvršavanje rješenja Klasa: UP/I-362-02/23-02/541 Urbroj: 443-02-03-12-02-23-07 od 9. lipnja 2023. i zahtjev tužitelja za naknadom troška spora. Rok za izradu i otpremu presude je 15 dana od dana objave. Protiv presude je dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, koja se može podnijeti u roku 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude.