PULJIĆ SE OKOMIO NA SUCE

Šef HBK o Praljku: On je super inteligentan čovjek, ali nikako ne odobravam njegov čin

02.12.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u razgovoru za Hrvatski katolički radio u komentirao je hašku presudu šestorici Hrvata iz BiH i čin generala Slobodana Praljka. Praljka je ishvalio, no kritizirao je činjenicu da si je odlučio oduzeti život. Također je pojasnio u kojem slučaju samoubojice imaju pravo na crkveni pogreb i što Crkva misli o kremiranju

‘On je super inteligentan čovjek. On je bio pravi strateg, razumio se u sve to. On je svoju obranu sam pisao. U Dubrovniku sam dobivao neke knjige koje je napisao, želeći svima pokazati, 'Evo, to je to. Tako je bilo'. I sve dokumentirano, vizualno. Nažalost, čitam da kad je to tiskao, valjda je tražio da ga se oslobodi od poreza jer je to stručna literatura. Odgovorili su da je to šund literatura. Sramota naša! On je cjelovito branio i nije uspio razumskim dokazima dovesti do kraja ono što je smatrao da je istina, činjenicama’, kazao je Puljić.

Istaknuo je da Praljkov ‘zadnji čin’ nikako ne odobrava’. ‘Ne može nitko sebi uzeti život. Ali treba uzeti u obzir okolnosti i reći da je to trenutak kad je čovjek razočaran. Vidio je jedino taj izlaz. Ne daj Bože da to nekome bude uzor, motiv ili povod i to treba tako shvatiti. Ne osuđivati, ali ne odobravati’, rekao je Puljić, javlja Informativna katolička agencija. Podsjeća da je Crkva nekad to vrlo strogo sudila.

Nadbiskup je komentirao i generalovu želju da ga se spali i da ne bude veliki pogrebni ispraćaj. Ističe da crkveni nauk ne preporuča kremiranje, no niti ga ne piriječi. Bitan je, kaže, motiv. ‘Ako bi se netko dao spaliti da se time protivi crkvenom nauku koji spaljivanje ne preporuča, ali ne priječi se; ako netko kaže, 'Spalite me jer ja ne vjerujem u budući život', onda ne bi trebao biti svećenik ni crkveni sprovod. Ako je povezao spaljivanje svog tijela i da bude skroman sprovod sa svećenikom, to pokazuje da je čovjek ipak vjerovao u zagrobni život i mislim da mu ne bi trebalo uskratiti crkveni sprovod’, kaže nadbiskup

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Ističe da su okolonosti generalove situacije bile zaista dramatične i da 'mi u normalnom životu često zaboravljamo nenormalne uvjete i ljude koji to proživljavaju’.

Nadbiskupa pogađa i 'ravnodušna i hladna reakcija sudaca’ u odnosu na takav čin. 'Uzfalila je elementarna ljudska solidarnost i suosjećanje. Ljudi koji nemaju osjećaja. Pred tobom je čovjek koji se truje, koji se ubija. Malo stati. Pokojinku dati poštovanje. Ništa. Kao da nije ljudsko biće. Ma i kad si sudac, ti si čovjek. I kad pred sobom imaš čovjeka kojeg sudiš, ne smiješ zatomiti svoju ljudskost. Tamo je i to zakazalo', kaže zadarski nadbiskup.

Okupljanje u Mostaru nakon haaške presude Izvor: Reuters / Autor: DADO RUVIC

Nadbiskup Puljić apelira da se pomogne Hrvatima u BiH: 'Teško je osjetiti se zaboravljenim. Meni bi bilo strašno teško da nam to Hrvati u BiH predbace. Ne smijemo ih zaboraviti. Ne smijemo to dopustiti jer gledajući ulog koji je dala najprije Herceg – Bosna, a onda i Hrvati koji su se borili u Hrvatskoj, u Vukovaru, Dubrovniku i svim krajevima gdje je zemlja bila ugrožena - to je veliki ulog i ne smije se dopustiti da ih se zaboravi’.  Predsjednik HBK poručuje: +U ovakvim trenucima je važno da se ne razjedinjujemo, da se ne raspršujemo, da nas osobni, stranački ili regionalni interesi ne obuzimaju toliko da nemamo smisla za opće dobro. Ovo je trenutak misliti ne samo na opće dobro Hrvatske, nego na opće dobro hrvatskog čovjeka, u BiH i inozemstvu’, poručuje nadbiskup Želimir Puljić.