OŠTRA IZJAVA

Šef EU parlamenta Katalonce nazvao 'onima koji siju razdor'

20.10.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u petak se žestoko obrušio na 'one koji siju razdor', u jeku krize između Madrida i katalonskih separatističkih čelnika.

'Kada neki siju razdor i svjesno zanemaruju zakone, moramo upozoriti na važnost vladavine prava', rekao je Antonio Tajani u govoru u Oviedu, na sjeveru Španjolske, u prigodi predaje EU-u nagrade Princeze od Asturije za slogu.

'Nitko u Europskoj uniji i ne pomišlja kršiti zakone koje su svi prihvatili', dodao je u društvu španjolskoj kralja koji je poslije osudio 'neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja' Katalonije.

Većina zastupnika u katalonskom parlamentu i katalonska vlada više ne priznaju španjolski Ustavni sud.

'Pravi je čas da se prisjetimo, u ova vremena kada se javljaju uski nacionalistički egoizmi (...), da napredak svih koristi i onima koji najviše pridonose', istaknuo je predsjednik EP-a u govoru koji je popraćen ovacijama.

Katalonski separatisti tvrde da njihova bogata pokrajina plaća previše poreza španjolskoj državi a zauzvrat malo dobiva.'

"Ne podižimo granice između Europljana, dodao je Tajani. Mogućnost promjene granica dosad se prečesto prikazivala kao čarobni lijek, a pretvarala se u beskrajni kaos'.

  • +20
Referendum u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

'U Europi postoje populisti i nacionalisti koji troše vrijeme i novac da bi nas podijelili. Bilo bi im bolje da rade na slozi', zaključio je europski čelnik.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker podsjetio je u svom nastupu da 'nam vladavina prava (...) omogućuje da živimo zajedno u skladnom suživotu i u poštovanju razlika'.