potvrdila bijela kuća

Direktor CIA-e sastao se s ključnim ruskim obavještajcem: Pričali su o nuklearnom ratu

14.11.2022 u 16:31

Bionic
Reading

Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns nalazi se u Turskoj gdje se sastao sa šefom ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) kako bi prenio poruku o posljedicama potencijalnog ruskog korištenja nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je dužnosnik Bijele kuće

O rusko-američkom susretu u Turskoj najprije su izvijestile ruske novine Kommersant. Naveden je anoniman izvor koji je rekao da će Sergej Nariškin, čelnik ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) prisustvovati razgovorima.

Bijela kuća je rekla da Burns, bivši američki veleposlanik u Rusiji, neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima s Nariškinom.

Ukrajina je unaprijed obaviještena o Burnsovom putu u Tursku, rekao je dužnosnik. Burns ne razgovara o nagodbi po pitanju rata u Ukrajini, nego prenosi poruku o posljedicama ruskog korištenja nuklearnog oružja, dodao je dužnosnik.

Burns se sastao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom 2021. godine u ime predsjednika Joea Bidena u pokušaju da prenese zabrinutost Washingtona o gomilanju ruske vojske oko Ukrajine.

Kremlj, kad je upitan o izvješću novina Kommersant, rekao je da ih ne može ni potvrditi ni zanijekati. SVR nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Osim rata, Rusija i SAD imaju pregršt neriješenih pitanja o kojima trebaju razgovarati, od produžetka ključnog sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja i crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica do moguće zamjene zatvorenika te rata u Siriji.