elmedin konaković

Šef BIH diplomacije: Najvažnije je stati sa svađama i slijediti politiku EU-a

08.05.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je ogromnim iskorakom što su nove vlasti u toj zemlji prestale s unutarnjim svađama i sukobima gradeći dobre veze sa susjedima i ubrzavajući europski put, što je, kako ističe, dovelo do toga da je BiH ponovno u središtu pažnje EU i svijeta

"Najvažnija stvar koju smo uradili je da smo BiH vratili u fokus političke međunarodne scene. BiH je sada čimbenik na svim važnim mjestima", rekao je Konaković. Pojasnio je kako se u 100 dana otkako je imenovano novo Vijeće ministara susreo s brojnim regionalnim, europskim i svjetskim dužnosnicima.

"Poseban naglasak smo stavili na zemlje regije, što se nekima nije svidjelo. Kada često obilazite Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, ljudi to promatraju kao slabost", ocijenio je šef bosanskohercegovačke diplomacije. Po njegovim riječima odnosi sa susjedima se ne mogu graditi stalnim provokacijama, svađama i sukobima.

Naveo je kako je sudjelujući na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru još jednom dobio potvrdu koliko su BiH, Hrvatska i Srbija međuovisne zbog robne razmjene, gospodarskih i drugih odnosa.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom 100 dana novog Vijeća ministara Konaković je kazao i kako se njegova prethodnica na toj poziciji Bisera Turković iz SDA prečesto bavila sukobima na Bliskom istoku, zbog čega su BiH mnogi zaobilazili. Najavio je kako će BiH snažiti svoje odnose s Europskom unijom te posve slijediti njezinu vanjsku politiku.

"U 2023. ona je 100 posto usklađena s vanjskom politikom EU. BiH će pratiti vanjsku politiku EU", istaknuo je. Ministar vanjskih poslova BiH najavio je da će unutar zemlje nastojati riješiti svaki prijepor razgovorima u Banjoj Luci ili Mostaru kako bi se pomakli brojni reformski procesi. "Ja ću umoriti sve svoje političke sugovornike u interesu kompromisa", rekao je.

Novi saziv Vijeća ministara čine ministri iz probošnjačke trojke, HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko SNSD-a Milorada Dodika. Po podacima koje je nedavno predstavila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, novi saziv državne vlade je u 100 dana usvojio 530 dokumenata koji su godinama stajali iz proteklih saziva.