VIŠE OD 80 ZARAŽENIH

Sedam novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji: 'Nema ekspanzivnog rasta'

03.04.2020 u 12:22

Bionic
Reading

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji još je sedam novooboljelih od koronavirusa pa je u toj epidemiji dosad oboljela 81 osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite, u kojem ocjenjuju da je riječ o linearnom, a ne ekspanzivnom rastu.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare kako je jučer obavljeno 90 testova na koronavirus, od čega je sedam pozitivno, a svih sedam osoba već je bilo u samoizolaciji pa je epidemiološka služba, ocijenio je, dobro radila svoj posao. Dodao je kako je u županiji dosad 81 osoba pozitivna osoba na koronavirus, od kojih je 30 hospitalizirano, šest ih je na respiratoru, a 528 u samoizolaciji, i oni se intenzivno testiraju. Istaknuo je kako to pokazuje da županija "u ovome trenutku ima linerani, a ne ekspanzivni rast zaraženih, što znači da je stanje još pod nadzorom i da nema proboja dosad propisanih mjera i preporuka".

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako su na Klinici za infektologiju trenutačno hospitalizirana 24 pacijenta, a šest ih je na respiratoru.

Dodao je da se stanje još jednog pacijenta pogoršava i možda će morati na respirator, a osim jednog medicinskog tehničara nije bilo novih pozitivnih među medicinskim osobljem. KBC je počeo testiranje na koronavirus, kapaciteti su dvostruko veći, a kada budemo u punom pogonu, bit će trostruko veći od onih u županijskome Zavodu za javno zdravstvo. Od ponedjeljka preuzimamo uzroke iz svih pet slavonskih županija i devet slavonskih bolnica, istaknuo je Zubčić. Zamoljen da objasni fotografije o redovima ispred KBC-a koje su se pojavile na društvenim mrežama, Zubčić je rekao kako je riječ o djelatnicima KBC-a u dolasku na posao te da KBC ima obvezu mjeriti tjelesnu temperaturu svim djelatnicima i pacijentima pri dolasku u ustanovu.

Kako je rekao, zbog toga se stvaraju kratkotrajni redovi, a osječki KBC, kao prva bolnica koja ima termovizijsku kameru za mjerenje tjelesne temperature, može osigurati znatno brži protok djelatnika i pacijenata od drugih bolnica.

  • +5
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece rekao je kako je u protekla 24 sata primljeno sedam dojava o kršenju samoizolacije, što je potvrđeno samo u jednom slučaju, na području Donjeg Miholjca.

Policija je, kako ističe, u tom razdoblju samoinicijativno obišla 99 osoba, kojima je izrečena ta mjera i svi su zatečeni na kućnoj adresi. Propusnice su provjeravane kod 5757 osoba, od kojih deset nije imalo valjane propusnice, dodao je Bece. Komentirajući mogući dolazak naših građana iz inozemstva za uskrsne blagdane, Bece je rekao da će pri dolasku na graničnome prijelazu dobiti propusnicu koja vrijedi 24 sata, što im omogućuje da dođu na željenu lokaciju, gdje će morati provesti 14 dana u samoizolaciji. Pozvao je građane da razmisle isplati li im se biti dva tjedna u samoizolaciji u Hrvatskoj, ili ostati ondje gdje jesu, a u Hrvatsku doći kad se situacija smiri.