NUŽNA DOKAPITALIZACIJA

Sedam banaka nije prošlo 'stres-test'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 19:20
  • Objavljeno 23.07.2010 u 19:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sedam europskih banaka, od njih 91, nije prošlo provjeru izdržljivosti i morat će biti dokapitalizirane, objavio je u petak Odbor europskih bankovnih supervizora (CEBS)

CEBS nije objavio o kojih je sedam banaka riječ, ali prema nacionalnim regulatorima, riječ je o njemačkoj Hypo Real Estate, pet španjolskih štedionica Diada, Cajasur, Espiga, Unnim et Banca Civica i grčkoj poljoprivrednoj banci ATE

Za dokapitalizaciju tih sedam banaka trebat će ukupno 3,5 milijardi eura.

Ukupno 91 banka iz svih 16 članica eurozone te iz Velike Britanije, Danske, Mađarske, Poljske i Švedske podvrgnuto je provjeri izdržljivosti, tzv. stres-testu u dva hipotetička scenarija - u slučaju pada BDP-a od tri posto i velikog pada vrijednosti državnih obveznica nekih zemalja poput Grčke, Španjolske ili Irske, posebice kod onih banaka koje su plasirale velika sredstva u te obveznice.

Provjerom se nastojao dobiti odgovor hoće li stopa adekvatnostii kapitala testiranih banaka ostati iznad 6 posto u slučaja da se dogode ta dva nepovoljna scenarija.

Adekvatnost kapitala pokazuje sposobnost banke da absorbira gubitke. Što je veći kapital, banka lakše podnosi gubitke nastale lošim plasmanima. Adekvatnost kapitala također štiti vjerovnike banke od loših platiša.

Europska unija se odlučila na objavu rezultata provjere izdržljivosti najvećih banaka kako bi se umirilo financijska tržišta i zadobilo njihovo povjerenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi