NEZADOVOLJNI PRERASPODJELOM

SDSS će tražiti izmjenu rebalansa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.03.2009 09:36
  • Objavljeno 30.03.2009 u 09:36
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da njegova stranka neće glasovati za rebalans proračuna ako se ne promijeni odluka o uvođenju radikalne štednje na stavkama namijenjenim financiranju povratka izbjeglica i razvoju područja od posebne državne skrbi

– Mi ovakav prijedlog rebalansa ne možemo prihvatiti. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati u sljedećim danima. Prvo ćemo razgovarati s ministrima Petrom Čobankovićem i Marinom Matulović Dropulić čija su ministarstva najviše pogođena štednjom. Ako bude trebalo, o ovom ćemo problemu razgovarati i s premijerom Ivom Sanaderom, piše Novi list

Podjela štednje je nesrazmjerna, kod nekih se ministarstava štedi minimalno, dok se kod nekih zakida maksimalno. Jesmo za to da se štedi, ali da svi štede podjednako. Primjerice, za poticaje za poljoprivredu bilo je predviđeno čak 2,6 milijarda, a to je umanjeno samo za 69 milijuna, dok se na povratku izbjeglica štedi između 20 do 40 posto, rekao je Pupovac.

Dodao je da se ovako drastičnom štednjom sredstava namijenjenih povratku izbjeglih i prognanih ugrožavaju i pregovori s EU, jer je to sastavni dio mjerila za zatvaranje poglavlja 23.

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva rebalansom će ostati bez čak 16,6 posto od prvotno predviđenih 2,2 milijarde kuna. Pupovac je dodao je da je do ove situacije došlo zbog toga jer se o rebalansu nije raspravljalo na razini Vlade nego je ministar financija pregovarao pojedinačno s ministrima, koji zbog toga nisu znali koliko će morati uštedjeti njihovi kolege u drugim resorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!