bez mišljenja glavnog odbora

SDP zbog potpisivanja sporazuma s HSS-om krši vlastiti statut?

31.05.2017 u 21:25

Bionic
Reading

Glavna oporbena stranka potpisom na koalicijski sporazum s HSS-om obvezala se na suradnju na sljedećim parlamentarnim izborima, kad god oni bili. No iako je Predsjedništvo SDP-a amenovalo tu suradnju, neki stranački dužnosnici zabrinuti su što se o sporazumu nije pitalo Glavni odbor, što je, kažu, protivno stranačkom statutu

SDP i HSS  u podne su potpisali sporazum kojim se obvezuju na zajednički izlazak na sljedeće parlamentarne izbore. Kako je tportal pisao, SDP je u sporazumu HSS-u obećao 15 mjesta na listama, od čega šest 'ulaznih' mjesta, i to u 1., 2., 4., 5., 6. i 7. izbornoj jedinici.

No, kako doznajemo, iako je Predsjedništvo SDP-a prije dva tjedna na svojoj sjednici načelno prihvatilo sporazum, mnogi su u stranci jučer bili iznenađeni tako brzim potpisivanjem. Dapače, neki od članova Predsjedništva upozoravaju na to da se o dogovoru s HSS-om nije oglasio Glavni odbor.

Stranački statut jasno propisuje da Glavni odbor 'na prijedlog predsjednika SDP-a donosi odluku o zaključivanju sporazuma o izbornoj i postizbornoj suradnji s drugim političkim strankama na izborima za Hrvatski sabor i predsjedničkim izborima'. No Glavni odbor se o sporazumu s HSS-om još nije oglasio, što neki SDP-ovci smatraju spornim i podsjećaju na to da se prije potpisivanja Narodne koalicije za vrijeme Zorana Milanovića o suradnji ipak razgovaralo na Glavnom odboru.

'Trebalo je ići prije na Glavni odbor. Ne razumijem ovo forsiranje potpisivanja', kaže nam jedan od SDP-ovaca.

No, s druge strane, ljudima bliskima predsjedniku stranke Bernardiću nije jasno zašto se diže strka i uvjeravaju da će se Glavni odbor morati oglasiti. Upozoravaju na to da sporazum ne može biti ni važeći dok o njemu mišljenje ne da Glavni odbor.

Dapače, u samom sporazumu piše da on postaje pravovaljan tek kad ga potvrde stranačka tijela obaju stranaka. 'I Račan i Drnovšek potpisali su sporazum koji nikada nije ratificiran', kaže nam jedan SDP-ovac iz vrha stranke.

O spekulacijama o kršenju Statuta oglasio se danas, prilikom potpisivanja samog sporazuma s HSS-om, i predsjednik SDP-a Bernardić. 'Ovo je potvrda strateškog partnerstva koje je potvrdilo Predsjedništvo SDP-a, a potvrdit će ga i Glavni odbor kada budu izbori', kazao je Bernardić.