SLAVKO LINIĆ

'SDP u Zagrebu nije uspio!'

20.05.2013 u 00:06

Bionic
Reading

SDP-ov ministar financija Slavko Linić kazao je večeras kako su prvi neslužbeni izborni rezultati SDP-a u granicama očekivanog te vladi daju odlučnost u provođenju reformi, no dodao je i kako rezultat u Zagrebu smatra neuspjehom

'Vlada je dobila pozitivne ocjene za odlučnost u provođenju reformi, jer bez promjena neće biti boljih rezultata', rekao je Linić novinarima u središnjici stranke. 'Rezultati su u granicama očekivanog. Pokazuju da iako se građani nakon nekih vladinih poteza znaju podijeliti, potpora promjenama je itekako prisutna. Svaka vlada treba provoditi reforme, a građani to znaju prepoznati i cijeniti', ocijenio je Linić.
Iz prvih rezultata, po njegovim riječima, vidljivo je da reformski potezi vlade nisu stranku koštali gradonačelnika, načelnika, župana niti lista. Uspjeh SDP-a u Splitu je, po njegovim riječima, rezultat predstavljanja novih ljudi. 'Rezultati tamo bit će izboreni u drugom krugu', mišljenja je Linić.

SDP-ov nositelj liste za Gradsko vijeće Grada Zagreba, Davor Bernardić, rekao je da nisu u potpunosti zadovoljni rezultatom...

'SDP je na ovim izborima pokazao da je još uvijek najjača stranka u Gradu Zagrebu. Naravno da ne možemo potpuno biti zadovoljni rezultatima, ali drugi krug je nova bitka. Mada se tako ne čini, u drugi krug naš kandidat Rajko Ostojić ulazi s potpuno jednakim izgledima za pobjedu jer su Zagrepčani i Zagrepčanke pokazali da žele promjene i vjerujem da će izabrati ono što je dobro za njihovu budućnost i budućnost njihove djece. Nositelji razvoja u svim zemljama EU su upravo veliki gradovi i to treba postati Grad Zagreb', rekao je Bernardić i apelirao na sve Zagrepčane da izađu u drugi krug.

'Ovih dana ćemo razgovarati s mnogim partnerima s kojima smo i do sada imali dobru suradnju. Nije tajna da smo bili u dobroj suradnji s Hrvatskim laburistima, izuzetno korektnu suradnju s HSS-om i HSLS-om', odgovorio je Bernardić na pitanje s kime će koalirati u budućem sastavu Gradske skupštine.

SDP je s tri koalicijska partnera dobio manje glasova nego na prošlim izborima kada je imao jednog koalicijskog partnera. Novinare je zanimalo kako je to SDP najjača stranka u Zagrebu.

'Nezavisne liste su stranke, a stranke drugo. SDP je sa svojim koalicijskim partnerima, da se ispravim, pokazao da je najjača lista u Gradu Zagrebu. Sasvim sigurno je da je gospodarska situacija u Hrvatskoj teško. Treba jasno reći da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni rezultatom', kaže Bernardić.

Linić je ipak kazao kako rezultate koje je SDP postigao u Zagrebu smatra neuspjehom. 'Rezultati u Zagrebu su poruka jer su kohabitacije vrlo teške političke situacije i očito četiri godine nesloge između gradonačelnika i većine u Skupštini koju je činio SDP dao je negativne rezultate što su građani negativno ocijenili', naglasio je.

Upitan pokazuju li rezultati u nekim sredinama kako ljudi ne žele promjene, obzirom da su već u prvom krugu pobijedili neki iza kojih se po medijima vuku korupcijske afere, Linić je odgovorio kako u Hrvatskoj još nije uspostavljen sustav koji bi omogućio da građani prepoznaju one koji su se ogriješili o zakon. Na pitanje novinara pak, prijeti li Zagrebu ponovno disfunkcionalna Gradska skupština Linić je odgovorio kako će se to tek vidjeti nakon drugog izbornog kruga.

'Pred građanima Zagreba je još uvijek mogućnost da u drugom krugu odluče kako će glasovati', zaključio je Linić. Iako nije bilo službeno najavljeno, novinari su očekivali da im se večeras obrati i predsjednik SDP-a Zoran Milanović no on to nije učinio. Kako se doznaje iz stranke, središnjicu na Iblerovom trgu, napustio je oko 22.30 sati.