amandman

SDP traži ukidanje odluke o prirezu i porezu na potrošnju u Splitu

22.11.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Iz splitskog SDP u ponedjeljak su zatražili ukidanje nedavno usvojene odluke Gradskog vijeća po kojoj će smanjenje prireza i ukidanje poreza na potrošnju stupiti na snagu 2024., kako bi ta odluka na snagu stupila već 1. siječnja iduće godine u sklopu gradskog proračuna

Naime, gradonačelnik Ivica Puljak je prije tjedan dana objavio kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti proračun za iduću godinu u iznosu od milijardu i 675 milijuna kuna, što je oko 300 milijuna kuna više nego u ovogodišnjem proračunu.

"Taj prijedlog proračuna gradonačelnika Puljka za 2022. daje dozu optimizma, što znači da je financijska situacija u Gradu Splitu puno bolja nego što je ranije prezentirana, pa ćemo inzistirati da se prirez s 15 posto smanji na 9 posto i ukine porez na potrošnju već od 1. siječnja 2022., a ne od 2024. godine", rekao je na konferenciji za novinare tajnik splitskog SDP-a Davor Matijević.

Najavio je da će SDP na sjednici Gradskog vijeća u petak podnijeti amandman na predloženi proračun za 2022. kojim će tražiti ukidanje odluke donesene 21. listopada, a po kojoj smanjenje prireza s 15 na 9 posto i ukidanje poreza na potrošnju stupa na snagu 2024. godine. 

Inače, vijećnici SDP-a tada su neočekivano glasali za takvu odluku koju je predložio gradonačelnik Puljak, iako su prethodno govorili kako bi ta odluka trebala stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine.

Matijević je danas objasnio kako je SDP, glasujući za prijedlog gradonačelnika, prihvatio njegovu sugestiju da zbog loše financijske situacije u gradu smanjenje prireza i ukidanje poreza treba odgoditi do 2024.

"Međutim, gradonačelnikovim prijedlogom proračuna za 2022. pada vodu njegov raniji argument da je loša  financijska situacija u Splitu", poručio je.

Najavio je i kako će SDP amandmanom na gradski proračun za 2022. tražiti osnivanje Fonda za medicinski potpomognutu oplodnju, kao demografsku mjeru kojom se želi zaustaviti trend pada novorođenih, s obzirom da je u zadnjih deset godina u Splitu oko 3000 manje novorođenih nego umrlih.