stranci u vlastitoj zemlji

SDP protiv zakona o pomorskom dobru: To je pokušaj HDZ-a da ukrade dio javnog dobra

13.01.2023 u 14:08

Bionic
Reading

U SDP-u se slažu da pomorsko dobro treba ostati opće dobro u općoj upotrebi, a potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je u petak u Šibeniku da je stranka žestoko protiv prijedloga novog zakona o pomorskom dobru i iskoristit će prvu priliku da ga promijene

Na gradskoj plaži Banju u Šibeniku s novinarima su petak razgovarali članica Predsjedništva SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, a domaćin je bio šibenski SDP. U vezi s prijedlogom novog zakona predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović je rekao kako je to „još jedan pokušaj HDZ-a da ukrade dio javnog dobra“.

"Borit ćemo se za svaki pedalj javnog dobra u ovoj državi i ono što je javno mora ostati javno, a ne da ga, kako to često biva, članovi HDZ-a dijele svojim rođacima i sponzorima“, rekao je Restović.

Marković je podsjetila da je prijedlog zakona o pomorskom dobru prošao javno savjetovanje te da je stiglo tisuću primjedaba, što govori o važnosti te teme i zainteresiranosti za nju. Kako je rekla, zajednički nazivnik svim tim primjedbama je vapaj i jasan zahtjev da pomorsko dobro ostane opće dobro.

"Važno je kazati da je neotuđivo pravo svakog pojedinca, građanina Hrvatske i bilo kojeg gosta neometan pristup pomorskom dobru, a ovaj zakon to pokušava promijeniti“, ocijenila je Marković. SDP ističe da je naglasak u novom zakonu na gospodarskom korištenju pomorskog dobra, što dovodi do „aspsurdne situacije u kojoj će domaći čovjek biti gost na vlastitoj zemlji“.

Domaći čovjek će biti gost na vlastitoj zemlji

„Odmah na samom početku zakona u članku 11. uvodi se za nas neprihvatljivo tumačenje da se pomorsko dobro može ograničiti ili staviti izvan upotrebe temeljem koncesije. Ono što nam je neprihvatljivo je i podjela plaža koja dosad u Zakonu nije postojala. Prema novoj podjeli, plaže će se dijeliti na javne plaže i one plaže koje su rezervirane za hotele, turističke resorte ili kampove“, rekla je Marković.

Arsen Bauk o pomorskom dobru Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istaknula je kako će inzistirati na tome da se ta podjela briše iz zakona jer je jedina podjela koju priznaju na uređene i prirodne plaže. Prema njoj, povezivanje plaža u funkcionalnu cjelinu s privatnim hotelima i kampovima dovest će do toga da će građani na donedavno svojim plažama biti gosti, a gosti hotela i kampova bit će domaćini i imat će veća prava. „To je za nas neprihvatljivo“, istaknula je Marković. Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je da će "žestoko biti protiv tog zakona" i iskoristiti prvu priliku da ga promijene. Ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću poručio je da će njegove fotografije zalijepiti na sve one ograde koje se podignu oko plaža ako prijedlog zakon o pomorskom dobru bude prihvaćen kakav je sada.

„Ako ćemo po nečemu pamtiti aktualnu Vladu, to je što Baniju nisu izgradili, ali su nam plaže zagradili“, poručio je Bauk. Marković je dodala da nisu protiv izmjena Zakona o pomorskom dobru, koji se nije mijenjao tridesetak godina, ali predloženi zakon ostavlja gorak okus u ustima.