KRIZNO DOBA

SDP predlaže niži PDV na hranu i energente

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 08:26
  • Objavljeno 29.11.2008 u 08:26
zgrebec linić milanović

zgrebec linić milanović

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, doprinosima i porezima na dobit ublažio bi se udar financijske krize na standard građana, uvjereni su u SDP-u

Prema njihovoj ideji, listu proizvoda na koje se primjenjuje međustopa PDV-a od 10 posto, treba proširiti, i to ponajprije na one koji su u 2008. i najviše poskupjeli; ulja i masti, dječju hranu, odjeću, opremu i pelene, te na energente, odnosno prirodni plin, struju, grijanje i gorivo. Smanjenje stope PDV-a bi, kažu, u prosjeku snizilo cijene tih proizvoda za oko devet posto.

'Da Hrvatska nema jasnu gospodarsku politiku, već se ona provodi ad hoc, potvrdio je i izvještaj Europske komisije, ali mi smo to znali i bez njih. Od 27 država članica EU-a, samo Danska i Švedska imaju veću stopu PDV-a, a dvije zemlje imaju jednaku kao Hrvatska. Sve ostale imaju manju i to treba mijenjati', kazao je Milanović.

Druga promjena odnosi se na Zakon o doprinosima, a on bi se, prema esdepeovcima, mijenjao tako što bi se drugačije preraspodijelili doprinosi za mirovinsko osiguranje. U toj preraspodjeli, tvrde u SDP-u, rasla bi neto plaća zaposlenika za četiri posto, a poslodavac ne bi izdvajao više nego do sada.

U praksi bi to izgledalo tako da bi iz prvog mirovinskog stupa poslodavac preuzeo plaćanje osam posto doprinosa, a ostatak od sedam posto bi i dalje išao na teret zaposlenika.

Udio za drugi stup porastao bi s pet na devet posto, to bi plaćali zaposlenici, a istovremeno bi se smanjila stopa za zdravstveno osiguranje sa 15 na sedam posto.

Kako bi se pokrila rupa nastala u zdravstvenom sustavu, Milanović je pojasnio na sljedeći način: 'Europa financira zdravstveni sustav iz kapitala, što je i naš prijedlog, a Vlada je ta koja mora iznaći način kako dodatno oporezivati 'bogate'.'

Treći prijedlog odnosio se na promjene Zakona o porezu na dobit. On trenutačno predviđa stopu oporezivanja od 20 posto uz sedam kategorija oslobođenja i olakšica. Prema prijedlogu s Iblerova trga, on bi u budućnosti trebao uključivati oslobađanje od oporezivanja ostvarene dobiti koja se ulaže u investicije, odnosno zadržava za obrtne svrhe.

'Hrvatska danas živi na kredit, i to prilično očajno. Nužne su nam nove zakonske mjere jer nam prijeti avet nelikvidnosti. Potrebna nam je racionalnost, prije svega, države i nužna nam je štednja na svim razinama.

Čak je i premijer Sanader spominjao nešto u tom smjeru, pa ga držimo za riječ', kazao je Milanović i dodao da su pred nama kampanje za lokalne izbore u kojima će se zasigurno svašta obećavati, ali treba se otrijezniti i biti racionalan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi