ZADARSKIH 12 POSTO

SDP pokreće referendum o prirezu

15.03.2012 u 18:35

Bionic
Reading

Klub vijećnika SDP-a u zadarskome Gradskom vijeću izvijestio je kako će predložiti da se pokrene postupak za raspisivanje referenduma o uvođenju gradskog prireza od 12 posto

'Smatramo da će donošenje takve odluke imati dalekosežne posljedice na život naših sugrađana', navodi se u priopćenju u kojemu također piše kako SDP traži da se u tom slučaju primijeni pravo građana na neposredno sudjelovanje o odlučivanju o lokalnim pitanjima na referendumu.

U priopćenju SDP-ovci podsjećaju na članak 18. Statuta grada Zadra u kojemu stoji da 'prijedlog za raspisivanje referenduma može dati trećina članova Gradskog vijeća, gradonačelnik, polovica mjesnih odbora na području grada Zadra i 20 posto birača upisanih u birački popis grada Zadra'.

Zadar je najveći grad u Hrvatskoj koji nema prirez. Odluku o uvođenju prireza od 12 posto na jučerašnjem je kolegiju predložio gradonačelnik Vrančić opravdavajući je gospodarskom krizom, rastom PDV-a i znatnim padom gradskih prihoda od poreza na dohodak, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina. Uvođenjem prireza grad namjerava na godinu prihodovati 20 milijuna kuna.

O prirezu će sljedećeg tjedna odlučivati zadarsko Gradsko vijeće.