POVJESNIČAR I NOVINAR BRANE MINISTRA

SDP pokreće postupak u Saboru za opoziv Crnoje

27.01.2016 u 08:18

Bionic
Reading

Nakon prijedloga o osnivanju registra izdajnika, u središtu interesa javnosti našla se i adresa prebivališta novog ministra branitelja Mije Crnoje. Oporba traži smjenu, a HDZ i Most navode da će prvo sve ispitati i onda, ako treba, sankcionirati. Hoće li ministar Crnoja snositi sankcije i kakve? Analizirali su emisiji 'Otvoreno' saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, Berislav Jelinić iz Nacionala, povjesničar Josip Jurčević i novinar Ante Gugo.

'Ministar može uputiti dopis Poreznoj upravi, tražiti ispis i prikazati ga javnosti jer se moguća utaja poreze ne smije banalizirati', rekao je Franko Vidović. Utaja poraza ne smije se banalizirati. SDP će u srijedu u Hrvatskome saboru pokrenuti postupak za opoziv Crnoje, najavio je Vidović.

'Gledajući psihološki i politički, Mijo Crnoja pribijen je na medijski križ', rekao je povjesničar Josip Jurčević. Serija optužbi protiv Crnoje ne stoji i to na temelju dokumenata. Jurčević je u studiju prikazao papire među kojima je aneks ugovora koji se tiče zemljišta i kojim se rok od 3 godine za izgradnju objekta poništava. Što se tiče prebivališta u Samoboru, Jurčević je objasnio da je on tamo prijavljen od 2003.godine, ali na drugoj adresi gdje je živio s obitelji u plaćenom stanu. Nakon toga je ostavio prebivalište u Samoboru i preselio se u Zagreb u nasljeđeni stan. Ima pravo na to zemljište jer je obiteljsko nasljeđe došlo nakon toga. Jurčević je prikazao dokumente za koje kaže da dokazuju da je Crnoja protupravno bio 3 dana u pritvoru.

Berislav Jelinić istaknuo je da Crnoja krši zakon jer ne živi tamo gdje je formalno prijavljen te da ostavlja na prosudbu Tihomiru Oreškoviću i njegovim političkim partnerima je li to adekvatan profil osobe za tu poziciju. Spomenuo je postupak koji se vodi protiv Crnoje, a odnose se na njegovo navodno sustavno maltretiranje udovice Veselina Marinova i zavarivanju njene garaže.

'Mi imamo evidentno ministra koji se ne snalazi u privatnom životu', rekao je Jelinić.

'Neprijavljivanje boravka u Zagrebu je prekršaj, a ne kazneno djelo', rekao je novinar Ante Gugo. Spomenuo je slučaj Radimira Čačića i bivše Vlade koja je rekla da mora dati ostavku ako završi u zatvoru. Ako je samo to u pitanju, Gugo ne vidi razlog za ministrovu ostavku.

Jurčević je dodao da ako se i radilo o utaji prireza, to je tek 140 kuna mjesečno, što je i dalje u razini prekršaja.

Što se tiče registra izdajnika, Jurčević je rekao da je ta ideja suluda i kad bi ministarstvo i htjelo to napraviti, ne bi moglo. Gugo je rekao kako mu je Crnoja u neformalnom razgovoru rekao da su prije četiri godine krenuli na nas sa pričom o registru, strahovito se pojačao broj suicida te se nadao da je s ovom malom provokacijom nekome uspio otvoriti oči.

'Osim njega, dr. Herman Vukušić bit će jedan od savjetnika ministra Crnoje', rekao je Jurčević.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.