reakcija dan poslije

SDP o packi iz Bruxsellesa: Ovo je poruka vladajućima da ovo što rade ni izbliza nije dovoljno

08.03.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon loših ocjena u izvještaju Europske komisije, na nedostatak reformi na što upozorava i Europa, reagirao je i oporbeni SDP

Izvještaj Europske komisije, poručili su SDP-ovci na press konferenciji u Saboru, samo je pokazao da Vlada nema ni vizije ni hrabrosti za reforme.

'U Vladi su poručili da je izvješće očekivano. To samo govori da su svjesni da u ovom vremenu od godinu dana nisu napravili niti jednu ozbiljnu reformu u RH i da su svjesni da je fokus Vlade bio na rješavaju problema Agrokora i da je sve drugo zapostavljeno', poručio je SDP-ov Branko Grčić.

Europska komisija, upozorava Grčić, kaže da se veliki ciljevi napuštaju ili odgađaju. 'Posljedica toga je da gospodarstvo usporava i to u dva najvažnija segmenta, a to su investicije i izvoz. Zbog toga smo najviše zabrinuti. Europska komisija procjenjuje da bez strukturnih reformi koje Vlada ne provodi taj potencijal gospodarstva će biti od 1,4 do 1,9 posto što je ispod svake razine koja bi RH omogućila da se nosi bok uz bok s drugim novim članicama EU', kaže Grčić.

Naglasio je kako je SDP upozoravao da Hrvatskoj trebaju strukturne reforme i to od zdravstva, javne uprave, ali i mirovinskog sustava. 'U suprotnom ćemo i dalje biti na začelju zemalja po rastu BDP-a, a to znači da ćemo dalje zaostajati. Poruka vladajućima je uhvatite se posla, jer ovo što radite ni izbliza nije dovoljno', kazao je Grčić.

  • +17
Redovita sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Vlada nema niti viziju niti hrabrosti za provođenje strukturnih reformi koje bi Hrvatsku trebale gurnuti naprijed', upozorio je pak SDP-ov Damir Mateljan.

Pritom se osvrnuo i na povlačenje sredstava iz europskih fondova, kazavši kako je Hrvatskoj do 2023. na raspolaganju 10,7 milijardi ura, a povučeno je do sada svega 1 milijarda.

'Ovo izvješće je i korisno ako smo konačno shvatili da smo dosegnuli dno i da ćemo kroz nekoliko godina, ako se ovakva politika nastavi, izgubiti većinu snaga koje ovu zemlju mogu vući naprijed', rekao je Mateljan.

Upitan o najavljenom otpisu duga koje je najavila Vlada, Grčić je kazao kako je to jedna od vrlo bitnih reformi koju Vlada mora provesti.

'Mi smo djelomično to napravili, onoliko koliko smo to mogli. Nažalost premali broj naših građana je bio obuhvaćen tim mjerama i apsolutno se očekuje od Vlade koja nas je naslijedila da nastavi tim ili sličnim putem, jer blokade 320.000 građana sigurno moraju biti među prva dva ili tri prioriteta koja se rješavaju u Hrvatskoj', rekao je Grčić.